PRIMJER INKLUZIJE Grad Mostar na dvije lokacije dobio komunikacijske ploče za lakšu interakciju putem simbola

Komunikacijske ploče Mostar

Grad Mostar je od danas bogatiji za čak dvije komunikacijske ploče postavljene u Senzornom parku i parku Zrinjevac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahvaljujući Osnovnoj školi za djecu s posebnima potrebama Mostar, koja je prva u Bosni i Hercegovini samostalno osmislila i izradila ploče, djeca i roditelji djece s komunikacijskim teškoćama kao i svi drugi građani Mostara, moći će uspješnije sudjelovati u međusobnoj interakciji na najjednostavniji način – putem jasnih simbola/slika.

Komunikacijske ploče Mostar

Iz škole su nam pojasnili značaj komunikacijskih ploča i njihovog projekta:

 
"Tijekom listopada, obilježava se mjesec potpomognute komunikacije pa smo osobito sretni što smo baš u ovom mjesecu uspjeli u potpunosti završiti naš projekt. Glavni cilj projekta "Škola i Park pričaju u slikama" je povećanje komunikacijske pristupačnosti i promocija potpomognute komunikacije u našem gradu.

Komunikacijske ploče Mostar
Komunikacijska ploča predstavlja skup simbola/slika koji omogućuju sudjelovanje djeteta u interakciji s drugim osobama tijekom aktivnosti. Svaki simbol predstavlja jednu riječ ili frazu koja je tematski povezana s određenim situacijama ili događajima/aktivnostima na lokaciji na kojoj su postavljene. 
Za izradu simbola najzaslužniji su stručni suradnici Anđela Milićević, magistra logopedije i Boris Blagojević, magistar defektologije, a izrađeni su u Boardmaker softveru. Simboli su  prilagođeni svakodnevnim aktivnostima i potrebama djece tijekom boravka u Senzornom ili u parku Zrinjevac. Vrlo je važno bilo odabrati simbole s kojima će dijete moći komunicirati i sudjelovati u interakciji sa svojom okolinom. Upravo zato se na pločama nalaze različite vrste riječi – imenice, zamjenice, glagoli, prilozi, veznici itd."  

Komunikacijske ploče Mostar

Djeca koja ne razumiju jezik ili ne mogu komunicirati putem govora mogu pokazati na simbole i na taj način prenijeti poruku o tome što žele raditi, gdje žele ići ili pak komentirati događaje oko sebe i odgovoriti na pitanja. Komunikacijska ploča ujedno prenosi poruku inkluzivnosti u Mostaru za sve roditelje i djecu koja dolaze u Senzorni park i/ili park Zrinjevac. 


"Školi za djecu s posebnim potrebama potpomognuta komunikacija predstavlja svakodnevnicu u radu i komunikaciji s našim učenicima te smo upravo zbog toga došli na ideju da postavljanjem ploča u Senzornom parku i parku Zrinjevac i drugim malenim građanima našega grada omogućimo pristupačnu i prilagođenu komunikaciju“ – rekli su iz škole. 

„Nadamo se da će naš primjer slijediti  druge općine i gradovi u Bosni i Hercegovini a sve s ciljem podrške u sretnom odrastanju za naše najmlađe", poručili su na kraju.