PREURANJENA KAMPANJA Pokrenut postupak protiv Rame Isaka zbog pjesme, NiP kažnjen s 3.000 KM

Ramo Isak
Screenshot/Youtube

U Sarajevu je danas održana sjednica Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) Bosne i Hercegovine.

Irena Hadžiabdić, predsjednica SIP-a BiH je kazala kako trenutno u javnosti previše zloupotrebe od strane političkih stranaka.

“Na sceni imamo masovnu zloupotrebu medija, društvenih mreža u vidu preuranjene kampanje i promoviranje programa političkih subjekata. Nametnute izmjene iz ožujka su jasne i u tom smislu komisija pokušava spriječiti da se neki promoviraju prije i službenog početka kampanja”, navela je Hadžiabdić, prenosi N1.

NiP kažnjen s 3.000 KM

Kako je u nastavku sjednice pojašnjeno, Narod i pravda su kažnjeni zbog preuranjene kampanje.

“Narod i pravda zbog toga što je uradio član ove stranke putem Facebooka zbog preuranjene kampanje. Kršio je pravila ponašanja, kazna od tri tisuće KM. Jednoglasno usvojeno”.

Postupak protiv Rame Isaka

Središnje izborno povjerenstvo BiH pokrenut će po službenoj dužnosti postupak protiv Rame Isaka i njegove stranke Snaga naroda. To je danas potvrđeno na sjednici SIP-a BiH.

Podsjetimo, Isak je objavio predizborni spot u kojem reklamira sebe i svoju stranku.

No, na današnjoj sjednici nije bilo rasprave o ovom slučaju. Irena Hadžiabdić je pojasnila kako će u nastavku sjednice raspravljati o drugom postupku.

“Pred nama je zaključak, postupak koji smo ranije pokrenuli zbog preuranjene kampanje da se zaustavi. Po prijavi smo vodili postupak, u prijavi je stajalo da je na Facebook stranici Snaga naroda Tešanj objavljen promotivni materijal Damira Numića, koji sebe već promovira kao kandidata. Ova stranica nije njegova, nego zloupotrebljena. Na njihovoj službenoj stranici nikada nisu objavljivali ove vrste. Prijedlog službi je da SIP BiH donese zaključak da se postupak obustavlja. Odluka je donesena”, zaključeno je na današnjoj sjednici.