PRETEŽNO SUNČANO Vraćaju se topli dani, no početkom srpnja slijedi nova promjena vremena

Ljeto vrućina ćelopek sparina

U Hercegovini je jutros pretežno sunčano. Više oblačnosti ima na sjeveru Hercegovine, dok je u Bosni većinom mala do umjerena oblačnost. Rijedak lokalni pljusak registriran je na sjeveru i istoku Bosne. 

Temperature zraka izmjerene u 8:00 sati (°C): Bjelašnica 9; Ivan Sedlo 13; Sokolac 14; Bugojno, Drvar, Široki Brijeg i Srebrenica 16; Livno i Sarajevo 17; Banja Luka, Bihać i Zvornik 19; Prijedor, Sanski Most, Trebinje i Tuzla 20; Zenica 21; Mostar i Neum 22°C.

Danas će u Bosni prevladavati sunčano uz umjerenu oblačnost. Povremeno lokalnih pljuskova i grmljavine može biti u sjevernim, sjeveroistočnim, istočnim i centralnim područjima. U Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 25 i 31°C, na jugu zemlje do 33°C, priopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Kako piše Hercegovina Meteo, nestabilno vrijeme je iza nas, slijedi nam par dana vrućeg i stabilnog ljeta, međutim ekstremne vrijednosti ne očekujemo. Početkom srpnja slijedi nova promjena vremena uz novu destabilizaciju atmosfere, a prognozira se i osjetniji pad temperatura, kada maksimumi u pojedinim danima ne bi prelazili preko 25°C, što je za mjesec srpanj znatno ispod prosjeka.

Vremenska prognoza za naredne dane

U subotu 29. 6. 2024. u Bosni sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. U Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab do umjerene jačine istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 19°C, na jugu zemlje do 22°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 29 i 34°C.

U nedjelju 30. 6. 2024. u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano i vruće. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 19°C, na jugu zemlje do 23°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 32 i 38°C.

U ponedjeljak 1. 7. 2024. pretežno sunčano prijepodne. Jače naoblačenje koje će uvjetovati padaline širom zemlje se očekuje tijekom noći na utorak. U Bosni pljuskova i grmljavine može biti i u poslijepodnevnim satima. Vjetar slab do umjerene jačine zapadnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 15 i 20°C, na jugu zemlje do 24°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 30 i 35°C.

U utorak 2. 7. 2024. u Bosni i Hercegovini oblačno s kišom i pljuskovima. Vjetar slab do umjerene jačine, u Bosni sjevernog i sjeverozapadnog smjera, a u Hercegovini jugo. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 13 i 17°C, na jugu zemlje do 20°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 19 i 25°C.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.