PREMALO ULAŽEMO U DJECU Samo 44 posto djece u BiH ide u vrtić

Vrtić
Ilustracija/hercegovina.info

U Bosni i Hercegovini samo 44 posto djece uzrasta od tri do šest godina pohađa vrtić, što je jedna od najnižih stopa u Europi, a prosjek u zemljama EU je 92 posto, priopćeno je iz Unicefa u BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Bosni i Hercegovini pristup je posebno ograničen za djecu iz ranjivih grupa – manje od dva posto djece romske nacionalnosti, djece iz ruralnih sredina, kao i djece s teškoćama u razvoju imaju priliku pohađati vrtiće, prenosi Srna.

Navodeći da je više od 6.500 djece na listama čekanja za upis, iz Unicefa su konstatirali kako su proračunaska izdvajanja za predškolske ustanove nedovoljna da bi se osigurali pristup i kvalitetne usluge.

Ulažemo upola manje nego zemlje EU

Javna potrošnja za predškolsko obrazovanje u BiH iznosi 0,3 posto BPD-a i upola je manja od potrošnje u zemljama EU, gdje je 0,6 posto BDP-a.

U Federaciji Bosne i Hercegovine samo 5,5 posto ukupnog proračuna za obrazovanje se izdvaja za predškolske ustanove, u Republici Srpskoj 9,3 posto, a u Brčko distriktu BiH 7,6 posto.

Ističući da predškolski odgoj predstavlja osnovni stup za razvoj ljudskog kapitala, Unicef je naveo rezultat njihovih studija ulaganja u djecu, prema kojima će svaka konvertibilna marka uložena u predškolski odgoj u Bosni i Hercegovini biti vraćena sedmerostruko.

Povećanje obuhvata bi za domaću ekonomiju generiralo više od 33 milijarde KM u narednih 30 godina.

Prednosti predškolskog odgoja

Prema Unicefu, djeca koja su pohađala vrtić imaju bolje rezultate u školi i češće se odlučuju za nastavak obrazovanja, što dovodi do veće produktivnosti i profesionalnog uspjeha, a efekti su još veći za djecu iz ranjivih grupa.

Predškolski odgoj se vidi i kao stup ekonomskog osnaživanja žena, a povećanje obuhvata predškolskim obrazovanjem u Bosni i Hercegovini moglo bi omogućiti pristup tržištu rada za više od 2.200 žena godišnje, što bi za ekonomiju u BiH generiralo više od 500 milijuna KM u narednih 30 godina.

Iz Unicefa su naveli kako ima puno žena, odnosno majki, koje ne rade samo iz razloga što im vrtić nije cjenovno prihvatljiv, ističući da kvalitetan i dostupan predškolski odgoj predstavlja važan motivacijski faktor za ostanak obitelji u Bosni i Hercegovini.