PREKID RADA Odvjetnici po službenoj dužnosti od 1. kolovoza više ne brane nikoga

odvjetnici,dobit,profit,martinović,đonko

Skupština Odvjetničke komore Federacije BiH donijela je odluku o obustavi rada i zastupanja u predmetima obrane po službenoj dužnosti pred Sudom Bosne i Hercegovine, počevši od prvi kolovoza 2024. godine, pa sve do ispunjenja zahtjeva, saznaje Hercegovina.info. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, odvjetnicima od prosinca 2023. nije plaćena niti jedna izvršena radnja, a što je stvorilo veliki dug Suda Bosne i Hercegovine u predmetima u kojima odvjetnici iz Federacije Bosne i Hercegovine postupaju kao branitelji po službenoj dužnosti. 

Obustava rada trajati će dok se ne izvrši isplata cjelokupnog duga naknada i nagrada za rad odvjetnika u predmetima odbrane po službenoj dužnosti i oslobađajućim presudama zaključno s 1. kolovoza 2024. godine. 

Na obrane po službenoj dužnosti je od 2017. do kraja 2022. godine izdvojeno najmanje 58,8 milijuna KM. Iako je više od 1.440 branitelja bilo angažirano u službenim obranama, za njih deset isplaćena je šestina ovog iznosa. Iznosi koje su odvjetnici zaradili su i veći, međutim pojedini sudovi nisu Centru za istraživačko novinarstvo (CIN) dostavili podatke.

Kako godinama tek nekolicina odvjetnika dobiva daleko veći broj predmeta u odnosu na druge, iz Regionalne odvjetničke komore Sarajevo su predložili izmjene Zakona. Predlažu da isključivo sudci postavljaju odvjetnike redoslijedom s liste prijavljenih branitelja po službenoj dužnosti.

Takva praksa je već zaživjela u Republici Srpskoj (RS). Nakon izmjena Zakona o kaznenom postupku 2021. godine propisano je da samo predsjednici sudova dodjeljuju odvjetnike. Istraživanje CIN-a, kao i iznose koji su isplaćeni odvjetnicima po službenoj dužnosti, u cijelosti pročitajte OVDJE.