PRAVDA NA ČEKANJU Profesor Trgo ponovno suočen sa sigurnosnim agencijama i gašenjem službenog e-maila

Adil Trgo
Hercegovina.info

Profesor Adil Trgo ponovno se našao na udaru mobinga od strane odgovornih osoba na Univerzitetu Džemal Bijedić u Mostaru. Nakon dobivene prvostupanjske presude, o čemu je naš portal pisao prošlog tjedna, Trgo je cjelokupan sadržaj presude uputio članovima Nastavno-znanstvenog vijeća Ekonomskog fakulteta putem svoje službene univerzitetske e-mail adrese. Ipak, već dan nakon slanja, njegova adresa je ugašena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj potez dodatno je otežao situaciju, te se profesor Trgo obratio sa svoje privatne mail adrese Goranu Ćuriću, nekadašnjem prodekanu, a potom osobi koja je najprije imenovana za v.d. dekana, a nedavno i na funkciju dekana, sa zahtjevom da mu se omogući pristup njegovom profesorskom kabinetu.

"Držao sam za potrebno obavijestiti sve članove o detaljima presude, jer sam znao da bi bili uskraćeni za informacije. Svjestan sam da rektorica Huseinbegović koristi metode ucjene, zastrašivanja i podmićivanja kako bi stavila ljude pod kontrolu. Koja od metoda je primijenjena na kolegu Ćurića, to on najbolje zna", istaknuo je Trgo.

Nažalost, Ćurić nije odgovorio na njegov zahtjev, a jutros je došlo i do ponovnog angažiranja sigurnosne agencije, ovog puta SWORD Security, dok su ranije djelatnici SECONE bili prisutni na fakultetu. Ovakvi postupci, uključujući gašenje službenog maila i angažman sigurnosne agencije, ukazuju na mogući nastavak omalovažavanja Trge i neprovođenje presude Općinskog suda u Mostaru.

Prema riječima Trge, u kabinetu se nalaze osobne stvari do kojih nije imao pristup zbog promijenjenih brava i višemjesečnog angažiranja sigurnosne agencije koja je imala zadatak da ga spriječi pri ulasku u prostorije fakulteta.

“Moj službeni e-mail bio je aktivan sve do ponedjeljka, 8. srpnja te je ugašen nakon slanja sadržaja presude svim članovima Vijeća. Prosvjetna inspekcija je obaviještena o presudi i pozvana da djeluje, ali još uvijek nema reakcije. Zaista ne želim da se moj slučaj dovodi u bilo koje političke konotacije i pozivam sve one koji podržavaju samovolju i akademskoj zajednici neprimjerene postupke kojima svjedočimo od početka mandata rektorice Huseinbegović, a pri tom ne mislim samo na konkretnu situaciju u kojoj se osobno nalazim, da se preispitaju i daju svoj doprinos vraćanju digniteta jednoj visokoškolskoj ustanovi sa višedesetljetnom tradicijom”, istaknuo je Trgo.

Trgo je izrazio žaljenje zbog svih koji trpe stresne situacije zbog postupaka odgovornih osoba na Univerzitetu, te se nada da će se situacija uskoro razjasniti i pravda prevladati.

“Ova situacija ponovno ukazuje na ozbiljne probleme unutar institucije i potrebu za transparentnošću i poštivanjem zakonskih procedura,” zaključio je Trgo.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.