PRAVDA JE ISTA ZA SVE Ministar Helez traži istragu nad liječničkom komisijom zbog bolovanja Zorana Galića

Zoran Galić SIPA

Ministar obrane BiH Zukan Helez najavio je da će tražiti da pravosudni organi ispitaju Prvostupanjsku liječničku komisiju ukoliko odobri produženje bolovanja odbjeglom zamjeniku direktora Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) Zoranu Galiću. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, Galić već više od 42 dana ne dolazi na posao, a od 9. lipnja je u bijegu i nije dostupan pravosudnim organima BiH.

Helez je podsjetio da je Galić osumnjičen za organizirani kriminal, zlouporabu položaja ili ovlasti i druga kaznena djela, prenosi Klix.ba.

"Sud Bosne i Hercegovine je 8. kolovoza donio naredbu za raspisivanje centralne i međunarodne tjeralice za njim. Do sada je Galić svoje odsustvo s posla pravdao bolovanjem. Prema važećim zakonskim propisima u Federaciji BiH, liječnik obiteljske medicine može dati bolovanje do 42 dana, a sve preko toga može isključivo Prvostupanjska liječnička komisija", kaže Helez.

Apelira na članove Prvostupanjske liječničke komisije da, u slučaju da Zoran Galić ponovno podnese zahtjev za bolovanjem, svoj posao obavljaju profesionalno i u skladu sa zakonskim propisima.

"Tražim od njih da pritiske na njih, prijetnje ili ucjene, ukoliko postoje, prijave nadležnim policijskim i pravosudnim tijelima u našoj zemlji. Zatražit ću da pravosudni organi naše zemlje detaljno ispitaju eventualno odobravanje bolovanja od strane Liječničke komisije za bjegunca Zorana Galića. Liječnička komisija će morati odgovoriti na pitanje na osnovu koje zdravstvene dokumentacije su dali bolovanje osobi koju nisu ni pregledali", ističe Helez.

Pozvao je kolege ministre u Vijeću ministara BiH da sazovu sjednicu i smijene, kako je kazao, bjegunca Galića.

"To je minimum koji smo obavezni učiniti nakon njegovog bijega od pravosudnih organa naše zemlje. Svi građani u našoj zemlji moraju biti jednaki pred zakonom. Nezamislivo je da osoba koja bježi od pravosudnih organa naše zemlje obnaša bilo kakvu javnu funkciju", zaključio je Helez.