POZNATI NOSITELJI LISTA Evo s kim Republikanci probaju 'napasti' HDZ na lokalnim izborima

Hrvatska republikanska stranka

Rok za predaju izbornih lista istekao je jučer u 16 sati, a nakon što su ranije procurila imena ostalih stranaka hercegovina.info donosi imena i nositelja listi Hrvatske republikanske stranke (HRS) koja ide samostalno na mostarske izbore.

Kako saznajemo iz pouzdanih izvora, na listi će se naći provjerena stranačka imena. Tako će tri liste nositi tri aktualna gradska vijećnika Slaven Bevanda, Slavko Zovko i Silvio Bubalo. Bevanda će biti nositelj gradske liste, Zovko će nositi listu za zapad, a Bubalo jugozapad.

Središnje izborno povjerenstvo za sve liste će do kraja kolovoza provjeriti sve predložene kandidate, no prema prvim informacijama na listi HRS-a naći će se mnoga mlada osvježenja te osobe iz akademske zajednice, sporta i glazbe. Osim novih lica, na listi će se naći stari poznanici mostarske i hercegovačke izborne demokracije poput Andrijane Delić, Danijela Rezića, Radoslava Dodiga, Željke Pezer i drugih.

Hrvatska republikanska stranka na proteklim izborima održanima u prosincu 2020. godine dobila je tri vijećnika. Uz Bevandu i Bubala koji su do kraja saziva odradili svoj mandat, veliko povjerenje Mostaraca zadobila je i Vesna Šunjić koja je nakon lokalnih izbora prešla u županijsku skupštinu, a na njeno mjesto u Gradsko vijeće Grada Mostara došao je mladi profesor Slavko Zovko koji je ujedno i politički tajnik navedene stranke.

Republikanci izlaze na megdan pomlađenom HDZ-u

Na hrvatskoj političkoj sceni najveći dio kolača bi trebao odnijeti HDZ, a HRS se vjerojatno nada boljem rezultati negoli je to bilo prije četiri godine. Izbori iz 2020. odredili su smjer hrvatske političke misli pa je teško očekivati da bi mogli izroniti HDZ 1990 ili HSP BiH koji bi eventualno mogli uloviti jedan mandat ukoliko koncetriraju jake snage na to područje. 

Prema informacijama koje su procurile u javnost, ovako bi okvirno mogle izgledati njihove liste.

Nositelj na gradskoj listi bi trebao biti Mario Kordić, a prate ga Ines Sulić, Marko Novak, predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar, zatim Damir Knezović, te Radmila Komadina, glavna savjetnica Grada Mostara. Slijede Matej Boras, Zoran Karlović, Marijana Tomić, Dora Marušić i Toni Zorić. Kao 11. na listi je Nadina Vujnović, potom slijede Davor Barišić, Josipa Prskalo, Dominik Marić, Zdenko Leto, Anita Ristić, Tomislav Knezović te Tea Primorac. 

Izuzev Marka Novaka i Damira Knezovića koji idu u natjecanje za drugi vijećnički mandat, na ovoj listi nema niti jednog imena nekog od aktualnih vijećnika HDZ-a u Gradskom vijeću Mostara.

Nositelj liste Zapad HDZ-a BiH je aktualni vijećnik ove stranke u GV Mostar Damir Šunjić, a slijede redom Maja Libić, Slaven Cvitanović, Inga Bevanda, Josip Prskalo, Kristina Čović, Damir Gilja, Ivan Leko i Maja Arapović.

Stanko Ćosić, također aktualni mostarski vijećnik HDZ-a, nositelj je područne liste Jugozapad. Slijede kandidati: Ivana Tomović te Ivan Zelenika i Goran Bošnjak, koji su također aktualni gradski vijećnici. Potom kao kandidatkinja na broju pet je Anja Marić, Darko Pehar, Toni Prskalo, Sandra Čule, Maristela Krunić, Slaven Glavina, Andrea Karačić i Marko Cvitković.

Ovaj niz zatvara Područna lista Jug koju nosi Kažimir Miličević, aktualni gradski vijećnik HDZ-a BiH, a slijedi kandidatkinja Andriana Zovko, Marin Martinović, Ljubica Raič i Ante Marijanović.

Neovisni (hrvatski) kandidati

Boška Ćavar nakon izlaska iz Naše stranke najavila je kandidaturu kao neovisna kandidatkinja.

Kao neovisni s hrvatskog političkog spektra na ove izbore izlaze Žani Buhovac, Dragan Raguž i Dario Petrović.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.