POZITIVNE REAKCIJE Poslodavci i radnici zajedno podržavaju novi zakon o trgovini

Trgovina
Ilustracija

Najavljeno usvajanje novog zakona o trgovini u Federaciji BiH naišlo je na pozitivne reakcije ne samo radnika u trgovinskom sektoru, već i poslodavaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radi se o potpuno novom zakonskom tekstu koji regulira područje trgovine, a usklađen je s brojnim aktima Europske unije. Ovim zakonom, između ostalog, uređuju se uvjeti i način obavljanja trgovine i trgovačkih usluga, oblici trgovine te način formiranja i isticanja cijena, dok najveću pažnju javnosti privlači ograničenje rada nedjeljom.

Minela Durmo, direktorica marketinga Amko komerca, jednog od domaćih trgovačkih lanaca, ističe kako pozdravljaju nova rješenja koja idu u korist radnika, piše Raport.ba.

"Zapošljavamo oko 750 radnika, a u većini naših 80 prodajnih objekata rade žene. One čine do 85 posto ukupnog broja zaposlenih i prepoznajemo u ovom zakonu značajne pogodnosti, posebno za radnice. Vjerujemo u dobru namjeru Vlade i očekujemo da novi zakon donese značajna poboljšanja", ističe Durmo.

Iz Vlade FBiH u obrazloženju napominju da se novim zakonom dodatno reguliraju postupci i obaveze trgovaca, a potpunije se uređuju i pitanja značajna za potrošače (odobravanje popusta, prodaja po sniženim cijenama). Uvodi se i moderna nomenklatura, te klasifikacija oblika i načina trgovine, kao i novi instituti (posebne tržišne institucije i slično), s ciljem razvoja tržišne konkurencije i ravnopravnosti trgovaca. Uređuje se i trgovačka evidencija, praćenje trgovine i tržišta, zaštita potrošača, zabrana ograničenja trgovine, privremene mjere ograničenja trgovine, kao i radno vrijeme u trgovinskoj djelatnosti.

"Poznato je da smo pozdravili i raniju odluku o zamrzavanju cijena određenog broja proizvoda, jer smo prepoznali socijalni aspekt takvog poteza za kupce. Vjerujemo da je ovaj novi zakon pozitivan signal za uređenje trgovačke djelatnosti, jer uključuje i brigu za prava zaposlenika. U Amko komercu ćemo s naše strane nastaviti biti društveno odgovorni, te unutar našeg poslovanja osiguravati plasman kvalitetnih, po mogućnosti domaćih proizvoda", kaže Durmo. Ona ističe da su njihove ovogodišnje investicije oko 10 milijuna KM, te da do kraja ove godine planiraju otvoriti tri nova objekta, a iduće godine planiraju širenje maloprodajne mreže u druge bh. gradove.