POŽAR IZNAD MOSTARA JOŠ AKTIVAN Policija ima saznanja da je djelomično izazvan ljudskim faktorom

Požar Mostar noć vatrogasci

Vezano za požare većih razmjera koje su proteklih dana aktivni na području Hercegovačko-neretvanske županije, iz Operativnog centra Civilne zaštite HNŽ-a izvijestili su kako je trenutačno aktivan veći požar na području grada Mostara, na brdu iznad naselja Jasenica te u blizini Krivodola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vatrogasci su na terenu, požari su zasad, zahvaljujući nadljudskim naporima pripadnika profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasnih postrojbi i mještana koji su priskočili u pomoć, pod nadzorom i u trenutku pisanja izvješća nisu ugroženi ni pučanstvo ni materijalna dobra.

"To i dalje ne znači kako smo izvan opasnosti jer na stanje s požarom utječe niz faktora, osobito snaga i smjer vjetra. U dogovoru sa zapovjednikom Profesionalne vatrogasne postrojbe Mostar upućen je zahtjev Oružanim snagama BiH za pomoć u gašenju požara iz zraka", kazao nam je šef Operativnoga centra Civilne zaštite HNŽ-a Marin Čović, dodavši kako su u stalnomu kontaktu sa svim gradovima i općinama odnosno svim vatrogasnim postrojbama na prostoru Županije.

Inače, od početka godine, na području HNŽ-a zabilježeno je 1020 požara, a u većini su slučajeva gorjeli trava i nisko raslinje.

"Uslijed velike suše i visokih temperatura, broj požara u posljednjih je petnaest dana intenziviran te na dnevnoj razini imamo 30 do 40 požara i više. Samo u srpnju bilježimo 332 borbe s plamenom. Požarišta većih razmjera imalo smo, nažalost, na gotovo cjelokupnomu području HNŽ-a, a najviše u Stocu, Čapljini, Čitluku i Mostar. Svi su uspješno ugašeni bez većih posljedica po žitelje te stambene i druge objekte", izjavio je Čović.

Zahvalivši vatrogascima na njihovoj po tko zna koliko puta posvjedočenoj požrtvovnosti kojom brane ljudske živote i sva naša dobra, predsjednica Vlade HNŽ-a Marija Buhač i ovom je prigodom pozvala sve sugrađane na pojačan oprez i krajnje odgovorno ponašanje u smislu izbjegavanja bilo kakvih rizičnih radnji kada je u pitanju paljenje vatre.

Iz MUP-a HNŽ-a upozoravaju na to kako u jednomu dijelu požara ima indicija o ljudskomu faktoru, bilo da je riječ o nemaru ili o namjeri, pa su pozvali sve građane koji primijete sumnjiva postupanja da ih obvezno i bez odgode prijave policiji na broj 122.