POTVRĐENA OPTUŽNICA U Drinovcima napravio pogon za ilegalnu proizvodnju cigareta, htio obmanuti ljude

Marlboro cigare cigarete
Ilustracija

Sud Bosne i Hercegovine 16. kolovoza 2024. godine potvrdio je optužnicu u predmetu Tomislava Pandžića, kojom se optuženika tereti za počinjenje kaznenog djela udruživanja radi činjenja kaznenih djela, krivotvorenje znakova za obilježavanje robe te nedopuštenu trgovinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema optužnici, Tomislav Pandžić je od početka 2007. godine do 7. rujna 2007. organizirao i rukovodio skupinom ljudi s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi putem neovlaštene proizvodnje i prometa duhanskih prerađevina na teritoriju Bosne i Hercegovine i inozemstvu. Optuženik je navodno preko više različitih pravnih i fizičkih osoba uvezao strojeve i repromaterijal potreban za proizvodnju i pakiranje cigareta.

Kako se navodi u optužnici, strojevi su postavljeni u hangaru u mjestu Drinovci, gdje je organiziran pogon za proizvodnju cigareta. Proizvedene cigarete bile su pakirane u lažnu ambalažu kako bi se obmanuli krajnji kupci u pogledu kvalitete i porijekla proizvoda. U navedenom razdoblju skupina je proizvela najmanje 500 paketa cigareta.

Pandžića se tereti za kaznena djela prema Kaznenom zakonu BiH, uključujući udruživanje radi činjenja kaznenih djela, krivotvorenje znakova za obilježavanje robe i nedopuštenu trgovinu.

Tomislav Pandžić, prema optužnici, navodno je organizirao mrežu za proizvodnju i distribuciju cigareta bez potrebnih dozvola i suglasnosti nadležnih tijela. Optuženik je, zajedno sa suradnicima, koristio lažne oznake na pakiranjima cigareta kako bi zavarali potrošače o pravom podrijetlu, kvaliteti i vrijednosti proizvoda.

Cigarete su bile proizvedene u ilegalnim pogonima te su, prema tužiteljstvu, namijenjene prodaji na crnom tržištu, čime su narušeni zakoni o trgovini i zaštiti potrošača. Prema dostupnim informacijama, optuženik je uvezao opremu i materijale iz različitih izvora te pokrenuo proizvodnju u cilju stjecanja financijske koristi od ilegalne trgovine duhanskim proizvodima.

Sud BiH optužuje Pandžića za kazneno djelo udruživanja radi činjenja kaznenih djela, što je prema Kaznenom zakonu BiH definirano kao ozbiljna povreda zakona. Ako bude proglašen krivim, Pandžić bi se mogao suočiti s ozbiljnim kaznenim sankcijama, uključujući dugogodišnju zatvorsku kaznu i značajne novčane kazne.

Nastavak sudskog procesa pružit će više detalja o ovom slučaju, a optuženik i njegova obrana imat će priliku iznijeti svoje argumente tijekom postupka.