FOTO  Postavljen videonadzor na Partizanskom groblju u Mostaru

Partizansko groblje video-nadzor
Hercegovina.info

Na Partizanskom groblju u Mostaru postavljen je novi video-nadzor, a radove je naručila Agencija „Stari grad“ iz Mostara koja u ime Federalne vlade brine o ovom nacionalnom spomeniku. Prema ugovoru, planirana je kompletna obnova, sanacija, revitalizacija i zaštita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Obnova, sanacija, revitalizacija i zaštita Partizanskog spomen-groblja u Mostaru podrazumijeva slijedeće radove: zemljani, građevinski, instalacijski radovi, kao i nabavka, isporuka i ugradnja dijela opreme, puštanje u rad instalacija, servera, dijela kamera i spajanje na dojavni centar“, napisano je u ugovoru za javnu nabavku iz trećeg mjeseca 2024. godine.

Partizansko groblje video-nadzor

Razdoblje za izvođenje radova bilo je 70 radnih dana od dana obostranog potpisivanja Ugovora od strane ovlaštenih osoba ugovornih strana, a kriterij za dodjelu bio je prema najnižoj cijeni. Procijenjena ukupna vrijednost ugovora, kako je navedeno, bez PDV-a iznosila je 67.424 KM.

Posao postavljanja video-nadzora dobila je agencija Kamir iz Širokog Brijega koja je ponudila 67.401,30 KM.

Partizansko groblje video-nadzor

Kamere na ovom spomen obilježju postojale su i ranije, ali su po isteku prethodnog ugovora skinute. 

Sadržaj se učitava...

Izostanak videonadzora i zaštitarske agencije omogućio je nepoznatim vandalima da nekažnjeno uništavaju ovaj kompleks izgrađen po ideji arhitekta Bogdana Bogdanovića.

Podsjećamo, Partizansko groblje u središtu Mostara bilo je meta vandala u više navrata, a posljednji put ovakav događaj zabilježen je prije pola godine, kada je uništeno oko 600 spomen ploča. Počinitelji nikada nisu pronađeni.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.