POSKUPLJUJU USLUGE AUTOŠKOLA Žene prednjače u polaganju vozačkih ispita u Mostaru, ali kandidata je sve manje

Autoškola
Ilustracija

Sve je manji broj onih koji se odlučuju na polaganje vozačkih ispita, a s tim se slažu i pojedine autoškole iz Mostara. Puno je razloga za to, a jedan od najistaknutijih je svakako migriranje cijelih obitelji iz Bosne i Hercegovine. Ipak, u skladu sa situacijom na tržištu, cijene vozačkih ispita morat će rasti, bez obzira na broj kandidata. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što je pomalo neočekivano jest da se danas, barem u slučaju pojedinih škola u Mostaru, za uzimanje vozačke dozvole u ruke najčešće odlučuju djevojke i uopće ženska populacija.

„U svakoj kategoriji bilježi se smanjen broj kandidata, a razloga za to ima više. Ipak, možda bih izdvojio migracije, odnosno iseljavanje i rad vani. Jednostavno, odlaze cijele obitelji. Takva je situacija i za polaganje za vozača kamiona, ali i automobila. U posljednjih deset godina broj je drastično smanjen“, kazali su iz autoškole „Rotor“ za Hercegovina.info.

Autoškola

Različite generacije se odlučuju na to da uzmu vozačku dozvolu u svoje ruke, pa tako situacija varira od onih koji su tek navršili 18 godina, do onih koji se u malo zrelijim godinama odlučuju posvetiti vožnji, pretežno su to 40-godišnjaci.

„Cijene polaganja vozačkih ispita su, možemo reći, u čestom porastu, a sve u skladu s drugim cijenama i uopće ekonomijom, troškovima. Jednostavno, na tržištu tako mora“, naglasili su iz ove autoškole.

Poskupljuju vozački ispiti, žene najčešći kandidati

Iz autoškole „Hasić 1“ kažu nam da se poskupljenja konstantno događaju, jer ne postoji konkretno i zakonski regulirana cijena ovih stvari.

„Poskupljenje se dogodilo, a dogodit će se po svemu sudeći opet, jer se povećala, prije svega, cijena goriva, a onda i dijelova i drugih potrepština za automobile. Kada su u pitanju cijene, pretežno se kreću oko 1.600 KM. Ako dođe do poskupljenja, opet će porasti, kao i do sada od 100-200 KM“, rečeno je za Hercegovina.info iz autoškole „Hasić 1“.

Autoškola

Situacija s brojem kandidata uvijek varira, nekad je malo više polagača, nekad manje.

„Ipak, barem u našem slučaju, onih koji se odlučuju za vožnju automobila broj ne manjka. Pretežno su tu ovi mlađi, od 18-20 godina. Trenutno, rekao bih prema evidencijama da više žena polaže vozački ispit, nego što to čine muškarci“, zaključili su iz ove dugogodišnje mostarske autoškole.

Kamiondžija sve manje

Profesionalni vozači kamiona su danas uglavnom umirovljenici, a kako su ranije govorili neki vlasnici autoškola, ljudi, a posebno mladi, više ne žele za sebe birati život u graničnim kolonama i na točkovima.

„Mladi uopće nisu zainteresirani da polažu za C kategoriju, a nije ni čudno, jer su uvjeti rada profesionalnog vozača kod nas ravni nuli, krenuvši od gužvi i čekanja na granicama, pa dalje", kazao je Nikola Grbić, predsjednik Udruge prijevoznika za unutarnji i međunarodni transport RS, ranije za Nezavisne novine.

kolone na granici

Dodaje da i ono malo vozača koji su ostali u BiH iz dana u dan odlaze raditi u inozemstvo.

Kako je rekao, plaće vozača kamiona nisu nikakve,  te je istaknuo kako prijevoznik ne može isplatiti pristojnu sumu vozaču kada ne može sve na vrijeme realizirati zbog dugih čekanja na granici.

"To je glavni razlog što se nitko ne odlučuje na obuku za profesionalnog vozača", zaključio je Grbić svojevremeno.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.