FOTO/VIDEO  Posjetili smo jedinstveni festival kod Mostara, grad je opet postao središte svijeta

Blagaj Climbing Festival
hercegovina.info

Blagaj, poznat po svojoj bogatoj povijesti i prirodnim ljepotama, sve više privlači ljubitelje sportskog penjanja. Ovo pitoreskno mjesto, smješteno uz rijeku Bunu, postaje omiljeno odredište za avanturiste, a nadolazeći Blagaj Climbing Festival obećava nezaboravan doživljaj. Četvrti po redu festival održava se trenutačno od 16. do 22. rujna u Eko centru Blagaj, donoseći pregršt aktivnosti za sve uzraste i razine iskustva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ekipa hercegovina.info zaputila se u Blagaj kako bi provjerili 'stanje na terenu' jer smo uhvatili nešto lijepog vremena u pauzama od kiša. Eko centar u Blagaju jedan je od posljednjih bastiona koji prkosi ilegalnoj gradnji i betonizaciji tog kraja na koje su posebno bačene investitorske oči. 

Zujamo okolo i tražimo naše domaćine s kojima smo dogovorili obilazak, spontano dogovaramo kako bi o penjanju najbolje bilo pričati iz perspektive penjača što implicira da uzimamo full opremu i - pravac stijene. Ljubazni Marcos, jedan od sudionika koji ujedno i volontira na festivalu daje nam potrebnu opremu i krećemo prema 'Sektoru D', jednom od popularnih penjališta na kojem se tada okupio veći broj penjača. 

Dok se penjemo u 15-minutnoj šetnji srećemo mnoge posjetitelje iz raznih krajeva svijeta, različitih stranih jezika, ali i različitih domaćih dijalekata poput ekipe iz Zadra i okolice koji marljivo iznose grede na vidikovac kako bi izradili klupu za sve buduće naraštaje.

Stižemo na naš željeni sektor, iako se kod većine starih ili novih penjača može najčešće čuti riječ 'Rebro'. To je drugi penjački sektor kojeg smo ipak morali ostaviti za dogodine, a mnogi su oduševljeni s njim što zbog tehničkih zahtjeva koji izazivaju penjački adrenalin, što zbog prirodnog oblika koji asocira na rebro.

Već vidimo dosta ekipe koja se zagrijava za prva dnevna penjanja, a neki od njih su s nama podijelili dojmove. Nina je u Blagaj došla iz daleke Californije (SAD) i oduševljena je Blagajom, kao i festivalom, a kao posebnost u Hercegovini ističe pristupačnost i otvorenost ljudi.

Pratimo grupe mladih Norvežana i Nijemaca koji uporno pokušavaju osvojiti vrh Sektora D i čekamo naše sugovornike. U međuvremenu javljaju da naturalizirani Mostarac 'Splićo' (u maticama i rodbini poznatiji kao Petar Bekavac) ima temperaturu i nije spreman za penjanje. Iako se nije mislio baš tada penjati, na zamolbu i nagovor naš prvotni domaćin i dobri duh festivala Mirza, prihvatio je razgovor.

Blagaj Climbing Festival

Uz asistenciju dobrih ljudi, Mirzinu pomoć i veliku podršku Mihaela i Ivane sve ono što nas je zanimalo dobili smo u razgovoru s kojeg se pruža prelijepi pogled na rijeku Bunu i staru jezgru Blagaja. Sve ono što smo probali opisati u prethodnim rečenicama, najbolje ćete se uvjeriti u Reninim kadrovima koje je neumorno lovio cijeli dan.

Sadržaj se učitava...

U sedmodnevnom programu festivala, posjetitelje očekuje preko 15 različitih događanja. 

Blagaj Climbing Festival nije samo događaj za strastvene penjače – to je mjesto gdje se ljubitelji prirode, avanturisti i svi željni opuštanja mogu osjećati kao kod kuće. Bez obzira jeste li iskusni penjač ili tek otkrivate svijet avanturizma, ovaj festival poziva sve da dožive jedinstvenu prirodnu ljepotu Blagaja.

Blagaj Climbing Festival

Ovaj festival nudi više od sportskog penjanja – to je spoj kulture, sportskog duha i ekološke svijesti. Posjetitelji mogu sudjelovati u edukativnim radionicama o lokalnoj flori i fauni, saditi stabla i istraživati bogatu povijest Blagaja kroz arheološke ture.

Festival je prava prilika za sve koji žele provesti aktivan, ali opuštajući tjedan u prirodi, uz bogat kulturni i ekološki program.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.