PORUŠENI MOSTOVI Uspostavlja se alternativni prijelaz u Konjicu preko rijeke Neretvice

cesta Ostrožac Fojnica
Ilustracija/Facebook/Ljesovina Online

U Konjicu se trenutno uspostavlja alternativni prijelaz preko rijeke Neretvice na lokaciji Lukšijski most, što je za Klix.ba potvrdio gradonačelnik Konjica Osman Ćatić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S obzirom na to da je regionalni put uništen u području Neretvice, koji je žila kucavica za stanovnike jer se sva sela naslanjaju na taj regionalni put, mi smo kao Gradski stožer uradili alternativne puteve koji idu preko planine. Sutra, u slučaju kiše i snijega ako se ne uradi regionalni put, imat ćemo opet problem s pristupom naseljenim mjestima", naveo je on.

Upućen je apel nadležnim da se što hitnije krene u rekonstrukciju regionalnog puta, dok se usporedo radi na uspostavljanju komunikacije prema tom putu.

Šteta puta iznosi 60 milijuna KM

Dio toga jest upravo gradnja ovog mosta koji će uvezati nekoliko sela. Preliminarna procjena štete Regionalnog puta R437 Ostrožac - Fojnica, koju smo dobili od nadležnog županijskog ministarstva, iznosi više od 60 milijuna KM.

Bageri će usporedo popraviti i sanirati klizište i prelaze preko Neretvice kako bi se deblokiralo svako selo.

"Gradski stožer nastoji, s onima koji su nam institucionalno pritekli upomoć, da omogući lakši i brži pristup naseljenim mjestima, ali ako se ne uspostavi regionalna, imat ćemo problem", podvukao je Ćatić.

Utrka s vremenom

Treba se nastaviti uspostavljanje adaptacija puta od Parsovića prema Dusini i svi nadležni, bez obzira na razinu vlasti, imaju isti cilj, a to je pomoć ljudima koji žive na ovom području.

"Želimo osigurati ljudima da mogu doći do svojih domova i da imaju komunikaciju jer je ovdje utrka s vremenom", dodao je on.

U Bosni i Hercegovini su pronađena tijela 27 žrtava poplava. Radi se o 19 osoba iz Jablanice, pet iz Konjica, dok su tri osobe preminule na području Fojnice.

Jučer je i u Konjicu pronađeno beživotno tijelo posljednje žrtve za kojom se tragalo.

Obilne padaline pogodile su u noći s 3. na 4. listopad sjevernu Hercegovinu i središnju Bosnu te izazvale bujice i poplave.

Kiša je aktivirala brojna klizišta, a najteža situacija bila je u Donjoj Jablanici na jugu zemlje.