FOTO/VIDEO  PORUKA IZ MILJKOVIĆA 'Neka investitor makne bagere iz našeg prostora'

prosvjed protiv solara Miljkovići
Hercegovina.info

Neformalna grupa građana 'Zaustavimo nezakonite izmjene Prostornog plana u Mostaru' jutros u 10 sati započela je veliki prosvjed u naselju Miljkovići.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, u tom naselju, uz cestu Mostar – Čitluk započeti su građevinski radovi za solarna postrojenja. Prije dva dana mještani su već blokirali radove bagera, a na teren je tada pristigla i interventna policija. 

'Nećemo dozvoliti solarmaniju'

Građani su se danas okupili kako bi poručili da neće dozovoliti solarmaniju, da se solari prave bez njihove suglasnosti i bez njihova sudjelovanja u javnoj raspravi.

Predstavnik Neformalne grupe građana 'Zaustavimo nezakonite izmjene Prostornog plana u Mostaru' pozvao je državnu pravobraniteljicu, gospođu Jelenu Cvijetić da zaštiti državnu imovinu Bosne i Hercegovine.

''Zabrana raspolaganja državnom imovinom je na snazi, što znači da općine, županije i entiteti ne mogu njome raspolagati. Tražimo da Vlada HNŽ na čelu s Marijom Buhač provede odluku Ustavnog suda i poništi sve trajne nezakonite prenamjene državnog poljoprivrednog zemljišta u građevinsko zemljište za potrebe solarnih postrojenja. Napominjemo kako je suglasnost za prenamjenu poljoprivrednog zemljišta ključni dokument na osnovu kojega je Grad Mostar izdavao dozvole za solarna postrojenja. U više navrata je gradonačelnik Mario Kordić govorio kako se čeka odluka Ustavnog suda i kako se ništa neće raditi bez suglasnosti lokalne zajednica. Odluka Ustavnog suda je stigla i mora se provesti'', poručio je Ćosić u ime neformalne grupe građana.

'Tražimo da investitor makne bagere iz našeg životnog prostora'

Prosvjednici traže i od Javnog poduzeća Ceste Federacije BiH da dostave rješenje kojim investitor Enersol d.o.o. ima pravo na priključak na magistralnu cestu Mostar - Čitluk.

''Mi tražimo da investitor makne bagere iz našeg prostora. Kada država ne funkcionira, primorani smo braniti naša ognjišta životom. Na brdima iznad našeg sela nametanjem prostornog plana iz 2022. godine predviđena je gradnja solarnih panela. Time vlast nema pravo odbiti investitora, dakle, jedino rješenje je da se donese novi prostorni plan. Sve je to nametnuo gradonačelnik Mario Kordić zajedno sa Salemom Marićem'', izjavio je Mario Ćosić, predstavnik Neformalne grupe građana 'Zaustavimo nezakonite izmjene Prostornog plana u Mostaru'.

Mještani Kozica naglasili su kako u tom mjestu ljudi najviše žive od stočarstva. Pitaju se, ako lovačko društvo ima koncesiju na brdu, kako netko drugi može isto dobiti tu koncesiju?

''Ovdje se radi o tajkunima koji imaju pare, običan narod se ništa ne pita. Solari su od prvih kuća udaljeni samo 150 metara, ako se ovako nastavi, od moje kuće bit će samo na 20 metara'', poručio je Meho Marić, mještanin Kozica.

prosvjed protiv solara Miljkovići

Predstavnik neformalne grupe građana Mario Ćosić naglasio je kako žele da se utvrdi ima li investior dozvolu za priključak na cesu Mostar - Čitluk, u krivini i na punoj liniji.

''Stvar je jasna, ne može se raspolagati državnom imovinom. Sad je grad Mostar u problemima i grad može dobiti tužbe od strane investitora. Oni šute, a mještani trpe štetu'', istaknuo je.

''Mi tražimo od izvršne vlasti grada Mostara i HNŽ-a da dođu i kažu hoće li provesti odluku Ustavnog suda ili neće. Poštuju li sud ove države ili samo sud svoje stranke?'', izjavio je Džemal Kodro, predstavnik NGG 'Zaustavimo nezakonite izmjene Prostornog plana u Mostaru'.

Prosvjednici su se pojavili u Miljkovićima s različitim porukama, a pridružili su im se i mještani iz okolnih naselja koji su se borili sa sličnim problemima. Na terenu je prisutan veliki broj pripadnika policije, a događanja prati i misija EUFOR-a.

prosvjed protiv solara Miljkovići

Mještani naselja Miljkovići i Kozice strahuju kako bi njihovo naselje mogla zadesiti ista sudbina kao Donju Jablanicu, te ne žele to dozvoliti.

prosvjed protiv solara Miljkovići

Kako smo ranije objavili, poduzetnik iz Posušja Ivan Pavković - Šišović odustao je u travnju ove godine od gradnje solarne elektrane u Miljkovićima, iako je prethodno ishodio sve potrebne dozvole za gradnju iste. Odlučio je kako solare neće praviti bez suglasnosti mještana MZ Miljkovići, no svoju tvrtku Enersol, kao i pribavljene dokumente, dozvole i koncesije, prodao je profesoru na mostarskom sveučilištu, Franji Takaču.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.