POREZNA UPRAVA FBiH Danima dolazio nezakonito na posao unatoč odluci Vlade, konačno deložiran i premješten

Šerif Isović
Avaz

Šerif Isović jutros je napustio zgradu Porezne uprave FBiH, u koju je danima dolazio na posao nezakonito, iako ga je Vlada FBiH prije mjesec dana razriješila s pozicije generalnog direktora, javljaju federalni mediji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isović je, unatoč odluci Vlade, redovito dolazio na posao, što je Avaz objavio uz videorazgovor.

Isović je iz zgrade Uprave ponio i svoje stvari koje je devet godina uredno čuvao. Nije mogao ponijeti samo direktorsku fotelju.

Isović je, zapravo, dobio drugo radno mjesto, temeljem odluke Vlade FBiH i privremene mjere Općinskog suda u Sarajevu. Sada je postavljen za županijskog inspektora, što mu je, kako se doznaje, teško palo.

U Poreznoj upravi FBiH pojašnjavaju da je, odlukom Vlade FBiH kojom je razriješen, bio raspoređen na odgovarajuće radno mjesto u PU FBiH. No, to nije značilo da dolazi na posao u zgradu Uprave i da koristi ured.

“Odluka Vlade FBiH je da on treba biti raspoređen na neko od mjesta unutar Porezne uprave. PU je, stoga, tražila mišljenje Agencije za državnu službu, Ministarstva pravde i Vlade FBiH te pojašnjenje članka 2. Rješenja Vlade. Međutim, dok smo mi čekali da dobijemo sva pojašnjenja, došla je privremena mjera Općinskog suda u Sarajevu, kojom je naređeno da moramo uspostaviti radnopravni status do okončanja sudskog postupka. S obzirom na privremenu mjeru, rasporedili smo ga na mjesto federalnog poreznog inspektora u Odsjeku za inspekcijski nadzor Županijske porezne uprave Sarajevo,” kazao je Admir Omerbašić, kojeg je Vlada ovlastila da organizira sve poslove iz nadležnosti radnog mjesta direktora Porezne uprave FBiH.