POLITIČKE STRANKE POD LUPOM Zabilježeno više od 1000 izbornih nepravilnosti u kampanji ove godine

glasanje

Koalicija „Pod lupom“ je u razdoblju od 22.7. do 15.9.2024. zabilježila ukupno 1059 izbornih nepravilnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveći broj nepravilnosti odnosi se na zloupotrebu javnih sredstava i resursa (298 slučajeva), preuranjenu izbornu kampanju (255 slučajeva) i nepravilnosti pri formiranju biračkih odbora (217 slučajeva). Ostale nepravilnosti uključuju: nepravilnosti u radu medija (93 slučaja), propuste u radu lokalnih izbornih komisija (67 slučajeva), pritiske na birače (33 slučaja) i 96 slučajeva drugih oblika izbornih nepravilnosti.

Do sada su identificirana 42 politička subjekta koja krše izborna pravila. Najveći broj nepravilnosti odnosi se na sljedeće političke subjekte: SNSD (165), SDS (143), SDA (115), HDZ BiH (106) i PDP (99). Ove političke stranke čine čak 70% svih evidentiranih izbornih nepravilnosti.

Na konferenciji za medije, iz Koalicije „Pod lupom“ posebno su se osvrnuli na izbornu kampanju. Naveli su da su do sada promatrali 68 predizbornih skupova, te da je na: 26.5% njih bilo podjele besplatne hrane i pića; na 13.2% bio je organiziran prijevoz građana na predizborni skup; na 10.3% skupova korištena je zapaljiva retorika (etničke teme nepovezane s lokalnim problemima i/ili diskreditacija i vrijeđanje protukandidata), a na 4.4% skupova zabilježene su zabranjene aktivnosti (postavljanje ili uklanjanje propagandnog stranačkog materijala).

Slična je situacija i u vođenju kampanje na društvenim mrežama.

“Koalicija ‘Pod lupom’ također prvi put prati 80 profila političkih subjekata na društvenim mrežama. Na osnovu 1.330 analiziranih sadržaja u prve dvije sedmice kampanje, podaci pokazuju da se čak 71.1% sadržaja na društvenim mrežama političkih subjekata ne odnosi na predstavljanje programa za Lokalne izbore 2024. Tijekom izborne kampanje, u 16.5% slučajeva program je neodređen i govori o općenitom unapređenju bez konkretizacije, dok su politički subjekti u samo 12.4% slučajeva jasno predstavili svoj program. Također, ni na društvenim mrežama nije izbjegnuto vođenje „prljave kampanje“, pa se 8.6% sadržaja na društvenim mrežama može okarakterizirati kao pokušaj omalovažavanja ili diskreditacije političkog oponenta na izborima”, priopćili su oni.

Iz Koalicije „Pod lupom“ ističu da posebno zabrinjavaju pritisci na birače. Zabilježena su 33 slučaja pritisaka na birače. Većina ih se odnosi na moguću kupovinu glasova, a zabilježena su i dva teža oblika pritisaka u Gradišci i Živinicama, gdje se vrši pritisak na zaposlenike javnih ustanova da glasaju za određenu političku opciju. Za slučaj u Gradišci podnijeli su i kaznenu prijavu.

Politički subjekti moraju poštovati izborna pravila pri vođenju kampanje i suzdržati se od zapaljive retorike i pritisaka na birače, poručili su iz Koalicije „Pod lupom“.

Na osnovu svih ovih nalaza, Koalicija „Pod lupom“ podnijela je 265 prijava SIP-u. SIP je na osnovu prijava Koalicije „Pod lupom“ do sada izrekao 51 sankciju, uključujući 86.300 KM novčanih kazni i uklanjanje 32 osobe iz članstva u biračkim odborima.