POLICAJCI OPTUŽENI ZA PRIMANJE MITA 'Što ćemo, da zovemo šumara ili da se dogovorimo?'

Kupovina glasova korupcija marke
Ilustracija

Policajci iz Dervente Jovan Zorić (33) i Nenad Šajinović (47) sklopili su sporazume o priznanju krivnje, prema kojima će biti osuđeni na po godinu dana zatvora zbog primanja mita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policajci su "nagodbu" zaključili s Republičkim javnim tužiteljstvom Republike Srpske, a osim zatvorskih kazni, predviđeno je da im se izreknu i novčane kazne: Zoriću 30.000 KM, a Šajinoviću 20.000 KM. Obojici je predviđena i petogodišnja zabrana rada u policiji, kao i oduzimanje stečene imovinske koristi.

Krivnju su priznali i građani optuženi za davanje mita, i to Petar Stanić (34), Nenad Stanić (36), Savo Marić (49), Mladen Akrap (23) i Savo Stjepanović (76), svi iz Dervente, koji su pristali na novčane kazne, piše ATV.

Sporazumi su predstavljeni u Okružnom sudu u Banjaluci, ali zbog obimnosti dokaza, sudsko vijeće kojim predsjedava sutkinja Zorica Baroš nije donijelo odluku o tome hoće li sporazumi biti prihvaćeni ili ne.

U predmetu je optuženi i policijski službenik Ivan Zeba, koji se nije odlučio na priznanje krivnje, pa je postupak protiv njega razdvojen od ostalih optuženih.

Republičko tužiteljstvo tereti policajce da su prilikom kontrole prometa od vozača uzimali mito kako bi im oprostili prekršaje. Također su primali novac od šumokradica kako ih ne bi prijavili nadležnom Šumskom gospodarstvu za bespravnu sječu šume.

Optužnica protiv policajaca podijeljena je u četiri točke u kojima je opisano 11 događaja u kojima su primali mito. Radilo se uglavnom o iznosima od po 50 maraka, ali su opisani i slučajevi u kojima su uzimali 20 i 30 maraka mita. Koliko su policajci bili uporni u naplaćivanju "apanaže" vidljivo je u točki optužnice 1.5., koja se odnosi na Zebu i Zorića.

"Optuženi su 6. listopada 2023. godine došli do obiteljske kuće R.T., gdje žive njegovi roditelji, i uočili veću količinu drvnih sortimenata. Telefonom su kontaktirali R.T. tražeći da dođe do kuće kako bi se dogovorili. Kada je stigao, zatekao je policajce u uniformama u neobilježenom policijskom 'Golfu 4'. Policajcima je rekao da su drva za kućnu upotrebu, na što mu je Zorić odgovorio da je količina prevelika i da će morati pozvati šumara," navodi se u optužnici.

U optužnici se dalje navodi da je R.T. policajcima rekao kako je drva posjekao u svojoj šumi, ali da nije zvao šumara.

"Odgovorili su mu: 'Što ćemo, da zovemo šumara ili da se dogovorimo?' R.T. je iz džepa izvadio 50 KM i dao Zoriću, koji je rekao: 'Ipak ćemo pozvati,' pa je R.T. izvadio još jednu novčanicu od 50 KM i predao mu. Zorić i Zeba su se potom udaljili prema gradu, zadržavajući 100 KM koje su međusobno podijelili kako ne bi izvršili službenu radnju obavještavanja ovlaštenog radnika Šumskog gospodarstva radi privremenog oduzimanja drvnih sortimenata koje je R.T. posjekao bez uredne dokumentacije, a što su morali učiniti," navodi se u optužnici.