POGOĐENA PODRUČJA Vlast smješta ugrožene od poplava i ubrzava obnovu željezničkog prometa

HGSS u Jablanici poplave
HGSS

Vlasti u Bosni i Hercegovini ubrzale su stambeno zbrinjavanje osoba pogođenim poplavama te pokušavaju pronaći način financiranja sanacije željezničke infrastrukture koja je teško nastradala na području Jablanice zbog čega velike štete trpi Luka Ploče i gospodarstvo u BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Teški strojevi pripremaju lokaciju u mjestu Buturović Polju kod Konjica, koje je također teško stradalo u poplavama kako bi se u njega smjestile obitelji koje su ostale bez krova nad glavom, objavili su iz Kriznoga stožera Hercegovačko-neretvanske županija sa sjedištem u Mostaru, prenosi Hina.

Na toj lokaciji bi se trebali postaviti stambeni kontejneri koje su donirale Republika Hrvatska i Turska, te smjestiti 20 najugroženijih obitelji.

U razornim poplavama i odronima stijenja početkom listopada u BiH je poginulo 27 osoba, a najviše u Jablanici na sjeveru Hercegovine. Na području Donje Jablanice 50-tak kuća je uništeno, a Konjica još 20. Ukupna šteta u te dvije općine procjenjuje se na oko 50 milijuna eura.

Vlasti u Federaciji BiH pokušavaju ubrzati procedure kako bi se uspostavio željeznički promet koji je posve u prekidu kod Jablanice. Tamo su bujice i klizišta željezničku prugu doslovno pretvorile u viseći most.

Javno poduzeće Autoceste Federacije BiH zaduženo je da s međunarodnim kreditorima dogovori usmjeravanje dijela zajmova za obnovu željezničke i cestovne infrastrukture. Luka Ploče najveći dio svoga poslovanja vezuje uz gospodarstvo BiH koje je također teško pogođeno prekidom željezničkoga prometa prema središnjem dijelu zemlje.