FOTO/VIDEO  Pogledajte kako sedam dana nakon katastrofe izgledaju najpogođenija područja sa sjevera Hercegovine

Donja Jablanica, Zlate i Buturović Polje
hercegovina.info

Prije tjedan dana Bosnu i Hercegovinu pogodila je nezapamćena nepogoda, a među najgorim pogođenim područjima su i ona sa sjevera Hercegovina. Ekipa hercegovina.info posjetila je mjesta koja su najviše stradala, a riječ je o Donjoj Jablanici, selu Zlate i Buturović Polje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Donja Jablanica, Zlate i Buturović Polje

Općina Jablanica dostavila je odmah na samom početku nepogode preliminarnu procjenu štete županijskom stožeru civilne zaštite, procijenivši ukupne gubitke nakon nedavnih poplava i klizišta na gotovo 50 milijuna maraka. Prema riječima načelnika Damira Šabanovića, 49 stambenih objekata je uništeno, dok je 181 objekt teško oštećen, uz štetu koja prelazi 15 milijuna maraka. Također, značajna šteta nastala je na privrednim objektima i poljoprivrednom zemljištu.

Donja Jablanica, Zlate i Buturović Polje

Prioriteti su od početka potraga za nestalim osobama, raščišćavanje terena, uspostava putne komunikacije te opskrba vodom i strujom, a tako je i danas na terenu.

Kamenolom iznad Donje Jablanice, udaljen svega 500 metara od naselja, srušio se i odnio više od 15 života. Jaka kiša prouzročila je obrušavanje kamenoloma, što je otvorilo pitanja odgovornosti i utjecaja ljudskog faktora na ovu tragediju. Ministarstvo gospodarstva HNŽ dostavilo je dokumentaciju vezanu za kompaniju koja je vršila kopanje, a Tužiteljstvo HNŽ formiralo je predmet o ovom slučaju.

Prema službenim podacima Civilne zaštite i MUP-a HNŽ-a, poplave i klizišta rezultirale su smrću 19 osoba – 16 iz Jablanice i 3 iz Konjica. Potrage za nestalim osobama i dalje traju, a jedno tijelo još uvijek nije identificirano.

Prometna komunikacija između Mostara i Jablanice, te Jablanice i Blidinja je u prekidu, dok je put prema Prozor-Rami otežan. Policija preusmjerava vozače na zamjenske pravce, a dio prometnih koridora otvoren je za spasilačke službe.

Željeznički promet i dalje je u prekidu na liniji Jablanica – Mostar, a štete na infrastrukturi zahtijevaju hitne intervencije. Željeznice FBiH trpe gubitke od oko 280.000 KM dnevno zbog pada prihoda od prijevoza roba i putnika. Vlada FBiH i Federalno ministarstvo prometa pružili su podršku u sanaciji, kako bi se što prije uspostavila normalizacija prometa.

Donja Jablanica, Zlate i Buturović Polje

Glavni korisnici željezničkog transporta, poput GIKIL-a, Arcelor Mittala i Aluminija Mostara, pogođeni su prekidom, a više od 400.000 tona robe čeka na transport u Luci Ploče. Željeznice su apelirale na korisnike da pronađu alternativna rješenja dok se ne sanira pruga.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.