PODNESENO 37 PRIJAVA ZA SADA Pogledajte zbog čega naši političari najviše dobivaju kazne

glasanje izbori
Getty Images

Transparency International u BiH podnio je do sada 37 prijava nadležnima zbog izbornih nepravilnosti koje se u najvećoj mjeri odnose na zloupotrebu javnih resursa, preuranjenu kampanju, korištenje djece u političke svrhe i zloupotrebe u medijskom prostoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Središnje izborno povjerenstvo BiH do sada je riješilo 16 prijava TI BiH i izreklo osam sankcija u ukupnom iznosu od 29.500 maraka, a svaka četvrta sankcija Središnjeg izbornog povjerenstva izrečena je po prijavama TI BiH.

Sedam sankcija odnosi se na preuranjenu izbornu kampanju i to najviše zbog sponzoriranih oglasa na društvenim mrežama, iznošenja programa stranke prije vremena ili objava političkih partija koje su se javno hvalile projektima javnih organa. Tako su SNSD i SDA kažnjeni s po 3.500 KM zbog toga što su se na društvenim mrežama hvalili asfaltiranim ulicama i drugim projektima, ali Središnje izborno povjerenstvo nije smatralo da se ovdje radi o zloupotrebi javnih resursa za političku promociju, piše Transparency International BiH.

Republička stranka Srpske (5.000), pokret Možemo bolje (4.000) i HNP (3.000) kažnjeni su zbog plaćenog oglašavanja prije početka izborne kampanje, dok je DNS dobio kaznu od 3.000 KM zbog iznošenja programa stranke prije vremena.

Ujedinjena Srpska dobila je sankciju od 3.000 KM jer je odbornica ove stranke na Palama, Slavka Brezo, organizirala akciju besplatnih PAPA testova ispred političke partije čiji logo se nalazio na promotivnim plakatima. Središnje izborno povjerenstvo smatralo je da u njenoj objavi ima elemenata preuranjene kampanje, ali ne i obećavanja materijalne i druge koristi biračima.

Samo dvije kazne za zloupotrebu javnih resursa

Ipak, osim preuranjene kampanje, Središnje izborno povjerenstvo do sada je rijetko kažnjavalo po novim odredbama Izbornog zakona koje se odnose na zloupotrebu javnih resursa. Po prijavama TI BiH izrečena je samo jedna sankcija i to načelnici općine Jezero, Snježani Ružičić, koja je zloupotrijebila asfaltiranje puta od 160 metara za stranačku promociju, napisavši na društvenim mrežama da “SNSD stigne asfaltom i do sela gdje se spajaju zemlja i nebo”!

Ipak, u njenom slučaju ključno je bilo, po ocjeni Središnjeg izbornog povjerenstva, to što je za promociju koristila službenu Facebook stranicu općine, pa je kažnjena po članku zakona koji zabranjuje zloupotrebu sredstava komunikacije za izbornu kampanju.

U gotovo istom slučaju, po prijavi drugog političkog subjekta, kažnjen je načelnik Banovića, Bego Gutić, jer je na službenoj stranici općine objavio demanti.

Središnje izborno povjerenstvo je do sada, prema izvještaju, zaprimilo 33 prijave za zloupotrebu javnih resursa, a osim ove dvije sankcije i desetak koje još nisu riješene, gotovo su sve odbijene.

Asfaltiranje ulica i jednokratna novčana davanja i dalje su dominantan obrazac ponašanja kandidata, ali gromoglasno najavljene izmjene izbornog zakona koje je nametnuo OHR do sada nisu dale gotovo nikakav efekt.

Iako je zakonom jasno zabranjeno pružanje jednokratne novčane ili nenovčane pomoći građanima u ovom predizbornom periodu (osim ako to nije planirano u okviru redovnih budžetskih subvencija) po ovoj odredbi još niko nije sankcioniran.

Razlog je taj što Središnje izborno povjerenstvo sve isplate iz proračuna za koje vlasti tvrde da su planirane na različitim stavkama, smatra “redovnim subvencijama” bez obzira što to nisu redovna mjesečna ili godišnja davanja.

Tako je odbačena prijava TI BiH zbog jednokratnog plaćanja maturske večeri u Nevesinju, jer je Središnje izborno povjerenstvo u odluci navelo da su sredstva za ovu jednokratnu pomoć izdvojena “iz proračunske rezerve koja predstavlja dio planiranih sredstava proračuna”.

Jednokratne isplate maturantima iz budžeta općine Istočno Novo Sarajevo također nisu smatrane zloupotrebom resursa jer je načelnik naveo da su sredstva planirana proračunom, a iz istog razloga odbačena je i prijava protiv gradonačelnice Sarajeva zbog financiranja besplatnog izleta za umirovljenike iz općine u kojoj će biti kandidat. Besplatne kartice za prijevoz umirovljenika koje se prvi put dijele u Banjaluci pred ove izbore, po mišljenju Središnjeg izbornog povjerenstva smatraju se “redovnim davanjima koja su realizirana i prethodnih godina” i nije bilo sporno ni to što se na promotivnim plakatima nalazio osobni logo i slogan gradonačelnika.

Po mišljenju TI BiH, pod redovnim subvencijama mogu se smatrati samo one koje se isplaćuju redovno svakog mjeseca ili svake godine (npr. godišnji borački dodatak ili mjesečna socijalna davanja) ili druga davanja koja predstavljaju zakonski stečeno pravo pojedinih kategorija. Ipak, s obzirom na dosadašnju praksu Središnjeg izbornog povjerenstva, teško je očekivati da će po ovim odredbama iko biti sankcionisan uprkos brojnim jednokratnim isplatama pomoći građanima koje su tempirane pred izbore.

Brojni primjeri kampanje

Pored intenziviranja javnih radova i podjele jednokratne novčane pomoći, zabilježeni su i brojni slučajevi gdje su se političke stranke direktno promovirale kroz ove projekte ili kroz oglašavanje javnih ustanova i poduzeća.

SDS Кotor Varoš prijavljen je za zloupotrebu resursa i preuranjenu kampanju jer je na stranicama javne ustanove „Centar za kulturu i informiranje“ promovirana lista ove stranke, a iz istog razloga prijavljen je i načelnik općine Višegrad jer je njegova kandidatura ispred stranke objavljena na službenoj stranici općine. Također, u fabričkim novinama javnog poduzeća RiTE Ugljevik objavljena je fotografija radnika s kapom na kojoj je logo NPS-a, stranke iz koje dolazi generalni direktor tog poduzeća Diko Cvjetinović.

U ovim slučajevima postupci se još vode, kao i po prijavi protiv SNSD-ovih kandidata u Banjaluci, Vlade Đajića i Nikole Šobota, koji su vodili kampanju na manifestaciji “Кrajiško veče” gdje su dijelili majice s promotivnim natpisima „Svi za naše doktore“, a voditelj programa pozvao je okupljene da glasaju za njih. Niz ovih manifestacija organiziran je i pred prošle izbore i na njima su promovirani kandidati SNSD-a, a najavljeno je još nekoliko ovakvih skupova u Banjaluci koji bi trebali biti održani do lokalnih izbora.

TI BiH je podnio i dvije prijave protiv HDZ-a koji se na društvenim mrežama hvalio infrastrukturnim projektima u Busovači financiranim javnim sredstvima, dok je u Žepču zbog asfaltiranja 400 metara puta napisana i pjesma zahvale aktualnom načelniku.

Također, premijer ZDK Nezir Pivić (SDA) prijavljen je jer se u jednoj objavi zahvalio stranci u ime Vlade kantona i rekao da su to prioriteti iz Izborne platforme stranke, dok je Nedeljko Кerić, kandidat ispred SNSD-a u Tesliću prijavljen zbog ulične akcije mjerenja šećera u krvi koja je sadržavala banere i promo materijale stranke.

Pored prijava Središnjem izbornom povjerenstvu, dva portala iz Banje Luke prijavljena su Vijeću za tisak jer su objavili istraživanje javnog mnijenja suprotno Izbornom zakonu, odnosno bez naziva institucije ili imena osobe koje je naručilo i platilo istraživanje i bez naziva i sjedišta institucije koja je provela istraživanje.

U svim ovim slučajevima postupci se i dalje vode, a TI BiH će nastaviti i u narednom periodu prijavljivati izborne nepravilnosti. TI BiH poziva i građane da se uključe i putem aplikacije Reflektor prijave slučajeve kršenja izbornog zakona ili zloupotrebe javnih resursa u kampanji.