PODACI TAJNI I TRAJNI Stupio na snagu registar pedofila u Federaciji BiH

Pedofil vreba djecu
Ilustracija

Pravomoćno osuđeni pedofili u Federaciji Bosne i Hercegovine od sada će biti upisani u Registar, koji će biti tajan i trajan, bez mogućnosti brisanja imena. Na registar se čekalo pet godina, a slična praksa već se provodi u Republici Srpskoj, gdje je evidentirano skoro 250 pedofila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bosanskohercegovačka javnost i dalje je zgrožena saznanjem da je glumac Moamer Kasumović bludničio nad maloljetnikom, zbog čega je i osuđen. U međuvremenu, umjesto dječje bezbrižnosti, u jednom sarajevskom parku strah. Razlog je stariji susjed koji se sumnjiči da je već duže vremensko razdoblje proganjao i napastovao djevojčice uzrasta 11 i 12 godina, javlja N1.

Od siječnja 2019. godine do rujna 2024. godine Općinski sud u Sarajevu donio je 29 pravomoćnih odluka, a koje se odnose na kazneno djelo bludne radnje nad maloljetnicima.

Roditelji su uznemireni i uplašeni, ali nadu da će se ovakve stvari sve rjeđe događati ulijeva novi Pravilnik o registru o pedofilima.

“Zamislite tamo gdje ne vidimo koliko je takvih osoba i koliko se takvih osoba se nalazi u blizini naše djece, ali evo kad se skrene pažnja, nešto se i poduzme. U ovom kontekstu se poduzelo da se usvojio Zakon da postoji taj registar. Nama je jako važno da postoji taj registar, da u svakom trenutku se zna gdje su te osobe i da ni u kojem slučaju ne dođu u blizinu naše djece”, kaže Elma Dizdarević iz Vijeća roditelja Sarajevske županije.

Pravilnikom je to i naznačeno, presuđeni pedofili neće imati pristup djeci i maloljetnicima. Podaci će biti trajni, dostupni sudovima, tužiteljstvima i ministarstvima unutarnjih poslova. Uz poseban zahtjev, i nekim drugim institucijama.

“Nakon odsluženja kazne, u registru koji će biti trajan, će se nalaziti podaci, imena, informacija ovih ljudi, ovih presuđenika, što će biti jedna kvalitetna baza podataka, i što će imati svoj jedan preventivni aspekt. Ovo je jedan jak, preventivni, funkcionalni mehanizam, za koje ćete znati u svakom trenutku za određene osobe jesu li počinile ova teška kaznena djela”, poručuje Jasmin Duvnjak.

Sličan registar u Republici Srpskoj postoji od 2018. godine. Registrirano je čak 247 pedofila. Kazne za seksualno iskorištavanje i zlostavljanje djeteta su različite u najdužem trajanju do 30 godina.

Za kazneno djelo obljuba nad djetetom mlađim od 15 godina, moguće je izreći kaznu doživotnog zatvora. Izrečena kazna zatvora do jedne godine, ne može biti zamijenjena novčanom. Upravo to zahtijeva i javnost u Federaciji Bosne i Hercegovine, a vodeći se slučajem Kasumović, koji je svoju jednogodišnju zatvorsku kaznu platio 36 i po tisuća maraka. Pa, oštrije kazne, izgleda, samo što nisu ugledale svjetlost dana.

“Prošlog tjedna sam imao kraći sastanak s federalnim ministrom pravde Škobićem i s njegove strane sam dobio uvjeravanje da izmjene i dopune Kaznenog zakona FBiH koje dugo čekamo, u sebi već sadržavaju pooštravanje kaznene politike u odnosu na ova djela. Procjenjujem da ćemo relativno brzo, u narednih mjesec dana imati taj zakon u zastupničkim klupama, a ja ću, čim on dođe u Parlament, staviti ga na prvu sjednicu Zastupničkog doma”, ističe Dragan Mioković, predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

A u međuvremenu, očekuje se veća podrška i razumijevanje društva.

“Mi moramo biti svjesni da sudski procesi, istražni procesi nisu nimalo jednostavni i da vrlo često retraumatiziraju osobe koje su preživjele i koje imaju takva iskustva. Vidjet će te, u statistikama, samo 10 do 16% ljudi se odluči prijaviti takvu vrstu iskustva, što je jezivo. Mnogi od njih osjećaju stid i sram, pogotovo u našoj sredini”, kaže glumica Arma Tanović.

Ali bi ipak, od osjećaja stida ili nepovjerenja u institucije, trebala biti jača težnja da se zaštiti najranjivija kategorija društva, djeca.