POD LUPOM Otkrivene nepravilnosti na biračkim mjestima, u Fojnici stranački promatrači koristili paralelne spiskove

Trebinje lokalni izbori glasovanje
hercegovina.info

Koalicija "Pod lupom" objavila je ključne nalaze promatranja odgođenih lokalnih izbora do 15:00 sati, na temelju izvještaja građanskih promatrača raspoređenih u Fojnici, Kiseljaku, Konjicu i Kreševu. Zabilježeno je nekoliko nepravilnosti koje bi mogle ugroziti transparentnost i zakonitost izbornog procesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna od najznačajnijih nepravilnosti odnosi se na korištenje paralelnih biračkih popisa od strane stranačkih promatrača u Fojnici.

Promatrači Koalicije "Pod lupom" unijeli su primjedbe na tri biračka mjesta (114A007, 114A014 i 114A017), ističući da stranački promatrači vode evidenciju o biračima koji su izašli na glasanje. Prema informacijama dobivenim od mobilnog tima Koalicije, slične aktivnosti zabilježene su i na drugim biračkim mjestima u Fojnici.

Prema izjavama biračkih odbora i Općinskog izbornog povjerenstva Fojnica, Centralna izborna komisija (CIK) BiH odobrila je korištenje paralelnih popisa za stranačke promatrače. Međutim, problematično je što neki od tih popisa sadrže osobne podatke birača, što potencijalno krši Zakon o zaštiti osobnih podataka BiH.

Još jedna nepravilnost zabilježena je na biračkom mjestu 114A007, gdje je član biračkog odbora zadužen za identifikaciju birača naglas čitao njihova imena, što je zakonski zabranjeno kako bi se spriječili nezakoniti pritisci na birače i druge izborne nepravilnosti.

Koalicija je također zabilježila da je na nekoliko biračkih mjesta dopušteno glasanje bez provjere identifikacijskih dokumenata, što predstavlja ozbiljan propust u sigurnosti izbornog procesa. Pored toga, zabilježeni su slučajevi obiteljskog glasanja na 13 promatranih biračkih mjesta, te slučajevi gdje je jedna osoba pružala pomoć većem broju birača bez odgovarajuće dokumentacije. Na nekim biračkim mjestima promatrano je i fotografiranje glasačkih listića te prisutnost neovlaštenih osoba, čime je narušena tajnost glasanja.

Koalicija "Pod lupom" upozorava da korištenje paralelnih popisa u kombinaciji s glasnim čitanjem imena birača i pristupom osobnim podacima od strane stranačkih promatrača može predstavljati ozbiljnu nepravilnost i oblik nedopuštenog pritiska na birače.

Što se tiče izlaznosti, do 15:00 sati zabilježena je izlaznost od 37,1% uz statističku grešku od +/- 2,06%. To predstavlja blago povećanje u odnosu na redovne izbore održane 6. listopada, kada je izlaznost do istog vremena iznosila 33,2%.

Koalicija "Pod lupom" zaključuje da su ovi nalazi zabrinjavajući te ukazuju na potrebu za većom transparentnošću i zakonitosti izbornog procesa kako bi se osigurala poštenost i povjerenje u izborni sustav.