FOTO  Početak rada Zavoda za besplatnu pravnu pomoć u HNŽ mora se ubrzati

Okrugli stol Pravo na pravnu pomoć Mostar
hercegovina.info

U četvrtak je u Hotelu Mostar održan Okrugli stol u sklopu inicijative "Pravo na pravnu pomoć – Mostar". Na događaju su sudjelovali predstavnici nadležnih ministarstava, Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), kao i članovi udruženja i organizacija koje zastupaju ranjive skupine. Glavna tema rasprave bila je funkcioniranje i unapređenje Zavoda za besplatnu pravnu pomoć u HNŽ-u, koji je već 10 godina u fazi implementacije, ali još uvijek nije zaživio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica i osnivačica Udruženja "Dignitet", Edisa Demić, istaknula je važnost unapređenja Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći: "Čuli smo brojne prijedloge, uključujući dodavanje kategorija poput djece i civilnih žrtava rata kako bi zakon bio pravedniji i inkluzivniji."

Također, Demić je naglasila važnost što skorijeg imenovanja direktora Zavoda: "Postoji dobra volja da se ubrza proces imenovanja direktora i da se oformi tim koji će raditi u Zavodu. Ovo je ključni korak prema tome da Zavod postane operativan i pruži prijeko potrebnu pravnu pomoć ranjivim kategorijama građana."

Osobe s invaliditetom i pravo na pravnu pomoć

Zukanović Moamer, predstavnik osoba s invaliditetom, ukazao je na važnost funkcioniranja Zavoda za ovu ranjivu skupinu: "Ovaj Zavod je neophodan mojim kolegama koji se suočavaju s brojnim preprekama. Trenutno je to samo mrtvo slovo na papiru, a njegov rad je od ključne važnosti za nas." Njegove riječi odjeknule su među prisutnima kao podsjetnik na hitnost rješavanja ovog dugogodišnjeg problema.

Ministarstvo pravosuđa: Zavod kao prioritet

Ministar pravosuđa u HNŽ-u, Goran Karanović, naglasio je da je funkcioniranje Zavoda za besplatnu pravnu pomoć od iznimne važnosti za ugrožene kategorije stanovništva u HNŽ-u. "Naša je obveza osigurati da Zavod počne s radom nakon godina čekanja. Ovo ministarstvo ima za prioritet završiti ovaj proces što je prije moguće", istaknuo je Karanović.

Zavod na čekanju već deset godina

Zakon o pružanju besplatne pravne pomoći usvojen je još 2013. godine u Skupštini HNŽ-a, s ciljem osiguravanja prava na jednak pristup pravdi svim građanima, posebno ranjivim skupinama poput osoba ispod granice siromaštva, povratnika, samohranih roditelja i osoba s invaliditetom. Iako su sva financijska sredstva za osnivanje Zavoda bila osigurana, uključujući pomoć iz međunarodnih fondova, i upriličeno je svečano otvaranje ureda, Zavod nikada nije počeo s radom.

Razlog za to su višekratno poništavani javni natječaji za imenovanje direktora Zavoda, a najnoviji natječaj poništen je krajem 2023. godine. Međutim, Ministarstvo pravosuđa je početkom 2024. godine ponovno uputilo zahtjev za raspisivanje novog natječaja te se očekuje da će ovaj proces biti dovršen u razumnom roku.

Sjedište Zavoda trebalo bi biti u Šantićevoj ulici u Mostaru, a ured je opremljen sredstvima UNDP-a, koji su 2013. godine iznosili oko 50.000 dolara. Zavod bi pružao besplatnu pravnu pomoć osobama koje inače ne bi mogle priuštiti pristup pravosudnom sustavu.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.