POBJEDA MJEŠTANA MILJKOVIĆA Dokazali da Franjo Takač za izgradnju solarnih elektrana koristi nelegalni priključak na magistralnu cestu

MIljkovići priključak

Ono što su mještani Miljkovića, koji već danima prosvjeduju protiv devastacije državnog zemljišta i na više načina osporavane gradnje solara iznad njihovog sela tvrdili pokazalo se točnim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mještani su proučili zakonske propise o priključivanju gradilišta u promet i shvatili kako je nemoguće na poziciji na kojoj se gradilište Enersola priključuje s magistralne ceste Mostar-Čitluk (Krivina, puna linija) ishodovati potrebne dozvole.

Miljkovići priključak

Investitor napravio ilegalni priključak na magistralnu cestu

Sve je uredno prijavljeno nadležnoj inspekciji, koja zbog izvanredne situacije na poplavljenim područjima nije mogla izići na teren, što je investitoru dalo nekoliko dodatnih dana da uništava i krči.

Miljkovići priključak

Upit je poslan i prema Javnom poduzeću Ceste Federacije, iz kojega je za Hercegovina.info nedvosmisleno potvrđeno kako investitor na tom lokalitetu nema dozvoljen priključak, te na vlastito gradilište ulazi ilegalno.

Miljkovići

"Ta firma nema suglasnost niti je izdana suglasnost za priključak, niti se na toj lokaciji može izdati takva suglasnost. Mi smo dali nalog za uklanjanje nelegalnih radova, moramo ispoštovati zakonske procedure, dali smo nalog firmi Enersol da taj priključak ukloni, ako to ne naprave oni, to ćemo napraviti mi o trošku firme", rečeno je za naš portal iz ovoga javnog poduzeća.

Miljkovići priključak

Mještanima je potvrđeno i kako na mjesto ilegalnog priključka sutra izlazi i Federalni prometni inspektor, te bi investitoru koji se danima ponaša kao da je iznad zakona bahatost mogla obiti o glavu.

Kronologija događaja

Da podsjetimo, dozvole za gradnju šest fotonaponskih elektrana na području Miljkovića ishodovao je Ivan Pavković - Šišović, poduzetnik iz Posušja. Nakon protivljenja mještana Pavković je odustao od gradnje i firmu prodao Franji Takaču, profesoru na mostarskom Sveučilištu.

Takač je uz pomoć izvođača radova Mač gradnja d.o.o. Mostar najprije napravio ilegalni priključak s magistralne ceste prema gradilištu, zatim je iskrčio novi bespravni put koji vodi prema solarima pod izlikom da je riječ o privremenom putu koji je već postojao na tom mjestu, što također pada u vodu s najnovijim saznanjima iz JP Ceste FBiH.

prosvjed protiv solara Miljkovići

 U petak 11. listopada mještani i Neformalna grupa građana 'Zaustavimo nezakonite izmjene Prostornog plana u Mostaru' održali su prosvjed na gradilištu na kojem su ukazali na brojne nepravilnosti koje prate ovaj solarni projekt, od činjenice da je riječ o državnom zemljištu koje prema odluci Ustavnog suda BiH pojednostavljeno znači da općine, županije i entiteti ne mogu njome raspolagati, pa do činjenice da uz najbolju volju investitor, o kome god da se radi i kojoj god stranci blizak bio ne može dobiti legalan priključak sa magistralne ceste u uvjetima u kojima je Takač tvrdio da ga ima.

MIljkovići slave veliku pobjedu nad stranačkim tajkunima, te očekuju zatvaranje gradilišta i hitnu sanaciju već dosad uništenog zemljišta.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.