PO PRIJAVI SLAVENA RAGUŽA Emir Suljagić odbio dati izjavu u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA)

Suljagić, Bajrović, Izetbegović
N1

Direktor Memorijalnog centra Potočari Emir Suljagić odbio je dati izjavu u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) povodom kaznene prijave koju je protiv njega podnio Slaven Raguž. Razlog tome je što je, kako navodi njegov odvjetnik Senad Pećanin otvaranje istrage nezakonito, prenosi Klix.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Raguž je prijavu protiv Emira Suljagića, Bakira Izetbegovića i Reufa Bajrovića podnio zbog "izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti".

Senad Pećanin, odvjetnik Emira Suljagića, rekao je za Klix.ba da je SIPA uputila poziv za saslušanje povodom kaznene prijave po članu 141. stav 1 i 2 Kaznenog zakona BiH koju je prije 22 mjeseca podnio Slaven Raguž.

"U skladu s tim pozivom Suljagić je danas pristupio u SIPA-u i nakon što je upoznat sa prijavom i odlukom nadležne tužiteljice Tužiteljstva BiH da otvori istragu odbio je dati bilo kakvu izjavu tim povodom u skladu sa Zakonom o kaznenom postupku smatrajući ovu odluku o otvaranju istrage i samu kaznenu prijavu potpuno neutemeljenom, a odluku tužitelja nezakonitom. Iz razloga što je očito da je kaznena prijava neosnovana i da je u skladu sa zakonom morala biti odbačena od strane Tužiteljstva", ističe Pećanin.

Dodaje da je Tužiteljstvo BiH odlukom o otvaranju istrage još jednom pokazalo da je oruđe u rukama politike, ovom prilikom konkretno politike predsjednika bh. entiteta Republika Srpska (RS) Milorada Dodika protiv kojeg je do sada podneseno više od 70 kaznenih prijava zbog negiranja genocida u Srebrenici, odnosno nepoštivanja zakona o sprečavanju negiranja genocida.

"Osim toga radi se o istom Tužiteljstvu koje nakon skoro 30 godina nije podiglo nijednu optužnicu za veliki broj najtežih ratnih zločina počinjenih u Sarajevu tokom četverogodišnje opsade Sarajeva. Nažalost na ovaj način tužiteljstvo je demonstriralo svoju ulogu koju već dugo ima kao batina i poltičko oruđe u rukama predsjednika RS-a Milorada Dodika", zaključio je Pečanin.

Podsjetimo, Suljagić je 19. srpnja 2022. na mreži X napisao:

"Ako je ovo što sam uspio saznati o izmjenama Izbornog zakona tačno, mi - Bošnjaci, Bosanci, Ostali - poslije toga kao grupa nemamo šta tražiti u Bosni i Hercegovini, jer će naša egzistencija biti legalizovano ropstvo. Ostaju nam dva izbora: Anadolija ili neki novi rat." 

Danas su poziv za saslušanje dobili Suljagić i Bajrović, dok će Izetbegović biti saslušan sutra.

Inače, ovaj trojac prijavljen je zbog huškanja na rat.

U prijavi stoji da je Izetbegović ovakvim istupima negirao ''ikakve zločine počinjene od strane Armije BiH, čime je javno i direktno porekao, grubo umanjio odnosno pokušao opravdati navedene zločine, dovodeći u pitanje ono što je utvrđeno pravomoćnim presudama mjerodavnih sudova''. Uz to, podsjeća se na dopunu Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine u kojoj se napominje činjenica ''da pomirenja ne može biti bez priznanja zločina i odgovornosti, te da govor mržnje, veličanje ratnih zločinaca i revizionizam ili otvoreno negiranje genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina utvrđenih pravomoćnim sudskim odlukama ugrožavaju vladavinu prava i predstavljaju izravnu prepreku miru, pomirenju i izgradnji povjerenja i na kraju ugrožavaju izglede za sigurnu, mirnu budućnost Bosne i Hercegovine''.

U drugoj prijavi, koja se, osim na Izetbegovića, odnosi na Reufa Bajrovića i Emira Suljagića, navode se istupi ovih osoba povodom najava intervencije Visokog predstavnika u Izborni Zakon BiH kojom bi se navodno ovaj Zakon izmijenio sukladno odluci Ustavnog suda u Predmetu Ljubić. Navodi se kako su organizirani i prosvjedi 25. srpnja 2022. godine ispred zgrade OHR-a u Sarajevu te da su Suljagić, Bajrović i Izetbegović ''svojim medijskim istupima, javnim komentarima, govorima i objavama na društvenim mrežama javno raspirivali nacionalnu mržnju, razdor i netrpeljivost, tj. raspirivali su razdor između konstitutivnih naroda (Hrvata i Bošnjaka) i poticali na mržnju i netrpeljivost prema Hrvatima, izravno prijetili ratom ili huškali na rat ili poticali ratno raspoloženje''.

Tako je Suljagić izjavio kako je jedan od izbora novi rat, a  Bajrović u kontekstu mogućnosti da OHR-a izmjeni Izborni zakon u korist hrvatskih zahtjeva rekao ''da bi bilo pametno imati na umu da je muslimanska većina jedna od najbolje naoružanih na svijetu''.