PLJUŠTE KAZNE ZA PREURANJENU KAMPANJU Najviše mora platiti SDA, čak 21.000 KM, slijede SNSD, SDS, PDP i HDZ BiH

Središnje izborno povjerenstvo ploča
Arhiva

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine (SIPBiH) je samo u posljednja dva mjeseca dobilo 247 prigovora na kršenje odredbi Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, a u vezi s predstojećim lokalnim izborima koji će biti održani 6. listopada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od toga, SIP je dosad riješio nekih 65 prigovora.

Novčano je, nakon što su odbijene žalbe, zasad kažnjeno 14 stranaka sa 107.000 KM. No u ovu statistiku, koju je jučer objavio SIP i najavio redovno ažuriranje, nije ušla, naprimjer, izrečena kazna od 6.000 KM za Snagu naroda Rame Isaka, koja je ujedno najveća pojedinačna kazna dosad izrečena.

Od ovih 107.000 KM uplaćeno je dosad 14.500 KM. U uplatama SIP-u prednjači SNSD Milorada Dodika sa 8.500 KM, dok su kazne od po 3.000 KM uplatili i Naša stranka i HNP. Stranka kojoj je SIP dosad adresirao najviše kazni je SDA. Njima je izrečena 21.000 KM kazni. Slijedi SNSD sa 15.000 KM kazni, te SDS sa 9.5000 KM i PDP s 9.000 KM, kao i HDZ sa 6.500 KM.

Sa po 3.000 KM kažnjeni su DNS, Naša stranka, Narod i pravda (NiP), HNP, Ujedinjena srpska, Laburistička stranka, SDP, Stranka za BiH, HDZ 1990, Demos i Pravda za Davida. Republička stranka Srpske je kažnjena sa 5.000 KM, a Boss-Mirnes Ajanović i Možemo bolje sa po 4.000 KM.

Najviše prigovora, a time i kazni, bilo je zbog preuranjene izborne kampanje. I SIP je skrenuo pažnju da je ovo masovna pojava. Od 210 prigovora po ovom osnovu, riješeno je njih 39, od čega je u 13 slučaja prigovor odbijen ili je postupak obustavljen.
Za govor mržnje bila su dva prigovora, jedan je dobijen, a za drugi rečeno da se otklone nedostaci.
Dva prigovora su bila i zbog plaćene kampanje prije službenog početka izborne kampanje. U oba slučaja donesene su odluke o novčanom kažnjavanju.

Za zloupotrebu javnih resursa bila su 33 prigovora. Nešto više od pola ih je odbijeno ili je postupak obustavljen.
Vidljivo je da stranke mahom prijavljuju nevladine organizacije koje prate izbore, ali i politički rivali pa tako, recimo, SNSD prijavljuje PDP i obrnuto, ili PDP prijavljuje SDA.

Ipak, zabilježene su i neke zanimljive situacije.

U jednom slučaju je NiP Novo Sarajevo prijavio, ni manje ni više nego, NiP. Interesantan je i razlog.

Na službenoj FB stranici Narod i pravda Novo Sarajevo objavljen je promotivni članak šefa Kluba vijećnika i budućeg kandidata na izborima Novo Sarajevo Riada Idrizovića – prijava je koju je NiP Novo Sarajevo podnio protiv NiP-a.
SIP je odlučio ovaj postupak obustaviti.

Zabilježeno je i da je SNSD prijavio Demos, svog koalicijskog partnera, s kojim ima probleme u nekim lokalnim sredinama. U ovom slučaju prijava je išla zbog podrške Drašku Stanivukoviću iz PDP-a. SIP je donio odluku o kažnjavanju Demosa s 3.000 KM.

U HDZ 1990 Busovača je prijavio HDZ, s kojim pak dobro funkcionira na državnoj razini.
Naša stranka je, za preuranjenu kampanju, prijavila Dennisa Gratza, svog bivšeg predsjednika, koji ju je napustio.