PLAĆE U VISOKOM OBRAZOVANJU Mostarska sveučilišta kriju iznose plaća, u Sarajevu i Banjoj Luci svi podaci javno dostupni

Obrazovanje novac
Canva/ilustracija

Osnivanje sindikata zaposlenih na Sveučilištu u Mostaru i njihovi javni istupi u vezi s plaćama koje su značajno niže od onih koje primaju njihovi kolege sa ostalih sveučilišta u BiH potakli su istraživački tim Hercegovina.info da pokušamo doznati kako se kreću koeficijenti za plaće na javnim sveučilištima u BiH.

Smatrali smo kako, budući da je riječ o javnim institucijama, koje među ostalim financiramo i svi mi kao porezni obveznici nećemo imati problema sa dobivanjem tih informacija, no kako ispada, teško smo se prevarili.

Upiti poslani krajem svibnja, izostali odgovori iz Mostara

Krajem svibnja poslali smo upite na više adresa. Pitali smo Univerzitet u Sarajevu, u Banjoj Luci, te Sveučilište u Mostaru i Univerzitet Džemal Bijedić da nam po Zakonu o slobodi pristupa informacijama omoguće saznanja o bruto i neto plaćama za sljedeće pozicije:

Rektor
Prorektor (redovni i izvanredni)
Dekan (redovni i izvanredni)
Prodekan  (redovni,  izvanredni i docent)
Redoviti profesor
Izvanredni profesor
Docent
Viša asistent
Asistent

Zanimali su nas i dodaci i naknade koje univerzitet/sveučilište isplaćuje svome akademskom kadru.

Očekivali smo da će nam ovi podaci postati dostupni u razumnom zakonskom roku od 15 dana, no početak je srpnja, a dvije mostarske visokoškolske ustanove odlučno ignoriraju naš upit.

Odgovor iz Banje Luke stigao isti dan

S druge strane, posebna pohvala ide Sveučilištu u Banjoj Luci iz kojega smo podatke dobili isti dan kada smo upit i poslali.

Banja luka

"Plaće zaposlenih na Sveučilištu u Banjoj Luci definirane su Zakonom o plaćama zaposlenih u visokom obrazovanju i studentskom standardu Republike Srpske , a koji je u primjeni od 1. siječnja 2024. godine. Shodno navedenom, riječ je o sljedećim platnim kvocijentima u bruto iznosu:

Rektor 53.45,

Prorektor, dekan i redoviti profesor 44.56

Prodekan 40.73,

Izvanredni profesor 36.97,

Docent 33.75,

Viši asistent 27.78,

Asistent 25.86

Bruto plaća zaposlenih se računa tako što se množi kvocijent sa cijenom rada koja iznosi 110 KM.

Pored osnovne plaće, zaposlenim pripada i naknada za minuli rad, te akademsko osoblje nema pravo na druge naknade. Kada je riječ o školarinama na našem sveučilištu, najveći dio studenta se školje besplatno na teret proračuna Republike Srpske. S druge strane, na Sveučilištu u Banjoj Luci izvanredni studenti prema Troškovniku Sveučilišta plaćaju svoje školovanje. Napominjemo da je izvanrednih studenta malo, tako u narednoj akademskoj godini na Sveučilištu u Banjoj Lucimože biti upisano 75 studenta" odgovorili su za Hercegovina.info sa banjolučkog univerziteta.

Sarajevski univerzitet najtransparentniji

Što se sarajevskog univerziteta tiče, kod njih je transparentnost kod isplate plaća još veća. Javno su dostupni Kolektivni ugovor za djelatnost visokog obrazovanja na ovom Univerzitetu, kao i Jedinstveni pravilnik o plaćama i naknadama osoblja Univerziteta u Sarajevu.

Plaće sveučilišta

Osim što u ovim dokumentima možete naći sve koeficijente, na stranici Ureda za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo dostupan je i Registar zaposlenih u javnom sektoru Kantona Sarajevo, gdje pretragom možete doći do točnog iznosa plaće svakog zaposlenog u sarajevskim javnim poduzećima i institucijama, pa tako i nastavnog kadra.

Tako primjerice docent na Pravnom fakultetu ima osnovnu plaću od 2.394,00 maraka, dok redovni profesor na Elektrotehničkom fakultetu prima 2.970,00 maraka mjesečno. Asistent na sarajevskom Filozofskom fakultetu ima osnovnu plaću od 1.354,50 KM, dok viši asistent prima 1.716,00 KM. To su samo neki od primjera, no onaj koga zanima može jednostavnom pretragom doći do svih željenih podataka.

Na mostarskom sveučilištu sve je u rukama Upravnog vijeća

Što se Mostara tiče, Sveučilište ima javno dostupan jedino Pravilnik o radu u kojem se ne navode konkretni iznosi kao ni koelficijenti. U Članku 54. navodi se kako plaću radnika čini osnovna plaća, dio plaće za radni učinak (ako postoji), uvećanje plaće i dodaci na osnovnu plaću. 

Plaće sveučilišta

Dalje se navodi kako osnovna plaća radnika za puno radno vrijeme i normalni učinak na poslovima na kojima radnik radi predstavlja proizvod fonda raspoloživih radnih sati, vrijednosti boda (osnovne plaće po satu rada) i odgovarajućega koeficijenta složenosti poslova koje radnik obavlja. 

Koeficijente složenosti poslova, kao i vrijednost boda, odnosno najniže plaće po satu rada utvrđuje Upravno vijeće.

Nažalost koliki su koeficijent i vrijednost boda javnost ne zna. 

Inače, u pravilniku se također navodi kako se osnovna plaća povećava za 0,6 posto za svaku godinu radnoga staža, s tim da ukupno povećanje po ovome osnovu ne može biti veće od 20 posto.

Sadržaj se učitava...

Za istu poziciju u Sarajevu plaća viša za čak 1200 KM 

Zbog ovako široko postavljenog poslovnika je i izbila pobuna na Sveučilištu, te smo preko Sindikata zaposlenih saznali kako vrijednost boda po kojem se vrši obračun osnovne plaće na Sveučilištu u Mostaru nije isti za sve ustrojbene jedinice (fakultete).

Primjerice, vrijednost boda na nekim drugim fakultetima Sveučilišta u Mostaru veća je za preko 40 u odnosu na osnovicu Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije, tvrde iz tog fakulteta i napominju da bi osnovna plaća, odnosno vrijednost boda po kojem se vrši obračun osnovne plaće, za isti posao, trebala biti jednaka za sve djelatnike Sveučilišta u Mostaru kao što i nalaže Zakon o radu FBiH.

Nezadovoljni profesori osnovali sindikat

"Kako nije osigurana jednaka vrijednost boda za sve djelatnike Sveučilišta smatramo da smo diskriminirani u odnosu na druge djelatnike Sveučilišta u pogledu jednakosti plaća jer za iste poslove nemamo istu osnovicu (vrijednost boda), a time i istu plaću", navodi se u priopćenju djelatnika spomenutog fakulteta.

"Posebno naglašavamo izuzetno niske (degradirajuće) plaće. Neto plaća administrativnog djelatnika sa visokom stručnom spremom (VSS) ili asistenta za redovan rad (pet godina radnog staža) iznosi oko 880,00 KM, što je samo 68 posto iznosa od prosječne plaće u FBiH, koja prema podacima Zavoda za statistiku FBiH, za mjesec prosinac 2023. godine iznosi 1.296,00 KM.

Prosječna neto plaća docenta (10 godina radnog staža) iznosi oko 1.300,00 KM, izvanrednog profesora (15 godina radnog staža) oko 1.480,00 KM i redovitog profesora (20 godina radnog staža) oko 1.670,00 KM, ", kazali su netom prije osnivanja sindikata nezadovoljni zaposlenici Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije u Mostaru.

Usporedbe radi, docent na Građevinskom fakultetu u Sarajevu ima plaću u iznosu od 2.508,00 KM, čak 1200 KM više od svog kolege iz Mostara. Izvanredni profesor ima 2.706,00, također oko 1200 KM više od svog mostarskog ekvivalenta, dok redovni profesor ostvaruje 2.970,00 osnovnih prihoda, što je 1300 KM više od mostarskog kolege.

Plaće građevinski faks

Zbog niza nepravdi, u lipnju ove godine, održana je Osnivačke skupština Sindikata Sveučilišta u Mostaru, te je postavljen  temelj institucionalnog okvira kojim će se djelatnici Sveučilišta u Mostaru moći boriti za svoja prava.

Primarni ciljevi su im, kako je tada navedeno financijska integracija i ujednačavanje plaća na razini Sveučilišta, ujednačavanje plaća djelatnika Sveučilišta u Mostaru s plaćama djelatnika na ostalim Sveučilištima u Bosni i Hercegovini, te besplatno studiranje za sadašnje i buduće studente u želji da nam djeca ostaju a ne da odlaze.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.