PING-PONG S PLINOVODOM Tri županije navele da 'Južna interkonekcija' nije u skladu s njihovim planskim dokumentima

Plinovod

Jedan od najvažnjih strateških projekata za Bosnu i Hercegovinu kada je riječ o sustavnom rješenju plinovoda te oslobađanja od ruskog utjecaja po ovom pitanju, projekt Južna interkonekcije, kojeg podržavaju Sjedinjene Američke države, u pravom smislu riječi je predmet ping-pong igre između pojedinih institucija u Federaciji BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar prostornog uređenja FBiH Željko Nedić (HDZ BIH) službeno je u dokumentu odaslanom Parlamentu FBiH obrazložio zbog čega je njegovo ministarstvo odbilo izdati urbanističku dozvolu za ovaj kapitalni projekt, piše Fokus.

Šta je radio Martić

Odgovarajući na zastupničko pitanje Mahira Mešalića (DF), Nedić je naveo da su tri od četiri županije navele da izgradnja ovog plinovoda nije u skladu s planskim dokumentima tih županija. Riječ je o Zapadno-hercegovačkoj, Hercegbosanskoj i Hercegovačko-neretvanskoj županiji u kojima, inače, HDZ BiH čini dio vlasti. Jedino je Srednjobosanska županija, naveo je Nedić, dala zeleno svjetlo za ovaj projekt.

Akt Nedića

S druge strane, Nedić je istaknuo da je BH Gas, federalno javno poduzeće  koje treba biti implementator projekta, od 9. rujna 2022. do 25. svibnja 2022. (tada je na čelu Federalnog ministarstva prostornog uređenja bio Josip Martić, također kadar HDZ-a BiH) parcijalno dostavljao traženu dokumentaciju.

Uz svaku dopunu, kako je istaknuo Nedić, BH Gas bi tražio i dodatno prouženje roka za dostavljanje preostale dokumentacije, a što mu, dodaje, odobreno.

Nedić se pozvao na član 40. Zakona o prostornom planiranju i korištenju zemljišta prema kojem Federalno ministarstvo prostornog uređenja izdaje urbanističku suglasnost na osnovu pribavljenog mišljenja županijskog ministarstva, dok član 37., kako ističe, kaže da se suglasnost izdaje ako je u skladu s planskim dokumentima.

Murphyeve kritike

Federalno ministarstvo je, navodi Nedić, minimalnu dokumentaciju koju je dobio od BH Gasa dostavio županijama, te je, kako smo naveli, dobio tri negativna mišljenja. Na osnovu svega ovoga, ističe Nedić. Federalno ministarstvo je 13. travnja ove godine donio odluku kojom odbija zahtjev za izdavanje urbanističke suglasnosti. Dodao je da investitor (BH Gas) nikada nije izvršio potpun dokumentaciju.

Inače, američki veleposlanik u BiH Michael Murphy u ožujku je žestoko kritizirao predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića zbog opstrukcije projekta Južne interkonekcije. Optužio ga je čak da radi u interesu Rusije. Prema riječima Murphya ovaj projekat treba voditi BH Gas, a ne neka nova tvrtka u Hercegovini, što predlaže Čović.