PČELARI OČAJNI Uvoz meda u BiH postao veći 22 puta od izvoza

Pčele
Hercegovina.info

Tijekom sedam mjeseci iz BiH je izvezeno 1,5 tona meda u vrijednosti od 44.400 KM, dok je uvezeno 33 tone meda u vrijednosti od 2,4 milijuna KM, priopćeno je iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Vanjskotrgovinske komore ističu da je ovogodišnji uvoz meda veći i količinski (za čak 10 tona) i vrijednosno nego što je bio u istom razdoblju prošle godine, dok izvoz ne bilježi oscilacije.

Vodeća izvozna tržišta bila su Jordan, Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija, dok su uvozna tržišta bila Hrvatska, Turska, Srbija, Bugarska i Mađarska.

Iz Vanjskotrgovinske komore napominju da je prošla godina za većinu domaćih pčelara bila loša, što potvrđuje i godišnja analiza vanjskotrgovinske razmjene, prema kojoj je zabilježen pad izvoza za više od 40 posto, prenosi Srna.

Vrijednost izvoza meda prošle godine iznosila je 240.880 KM, što je smanjenje od 20,32 posto u odnosu na 2022. godinu, dok je uvoz iznosio 3.552.928 KM, što je manje za 25,13 posto.

Količinski, prošle godine iz BiH je izvezeno 6.952 kilograma prirodnog meda, što je manje za 44,38 posto u odnosu na godinu ranije, dok je uvezeno 468.851 kilogram meda, što je manje za 26,78 posto.

Izvozna tržišta u 2023. godini bila su Saudijska Arabija, u koju je izvezeno 60 posto ukupnog izvoza meda, zatim Ujedinjeni Arapski Emirati (12 posto), Bahrein (dva posto), dok je u sve ostale zemlje izvezeno 26 posto izvoza.

Uvozna tržišta u 2023. godini bila su Hrvatska, koja čini 58 posto ukupnog uvoza meda u BiH, zatim Turska (21 posto), Srbija (20 posto), te Sjeverna Makedonija i Novi Zeland (jedan posto).

Iz Vanjskotrgovinske komore naglašavaju da klimatske promjene, koje su iz godine u godinu sve ekstremnije, uvelike utječu na godišnji prinos meda.

"Suša i ekstremno visoke temperature u Hercegovini, kao i blaga prošlogodišnja zima, sigurno će negativno utjecati na godišnji prinos. Pčelari koji su ove godine imali 'planinsku pašu' i koji su geografski smješteni u predjelima s većom nadmorskom visinom, ove godine očekuju solidne prinose meda", navode iz Vanjskotrgovinske komore BiH.