PACIJENTI HOSPITALIZIRANI Dva slučaja trovanja gljivama u Trebinju

Bolnica Trebinje
Z.Lojpur/hercegovina.info

U trebinjskoj bolnici posljednjih dana hospitalizirana su dva pacijenta nakon konzumacije otrovnih gljiva, potvrdila je dr. Petra Paovica, načelnica Odjela za anesteziologiju, reanimaciju i intenzivno liječenje u Bolnici Trebinje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ona navodi da se radi o muškoj i ženskoj osobi mlađe životne dobi, s blažom kliničkom slikom trovanja, koji su, nakon bolničkog liječenja, u zadovoljavajućem zdravstvenom stanju pušteni kući.

Dr. Paovica kaže da se ne zna točno koje su gljive uzrokovale trovanje zbog poremećaja svijesti kod pacijenata.

"Osim poremećaja svijesti, kliničku sliku trovanja karakteriziraju i grčevi mišića lica i tijela, što su imali i pacijenti iz našeg grada, zatim poremećaj srčanog ritma u smislu ubrzavanja ili usporavanja rada srca te poremećaji disanja“, pojašnjava dr. Paovica za Radio Trebinje.

Ona navodi da su pacijenti iz trebinjske bolnice otpušteni u zadovoljavajućem općem stanju.

„Iako smatramo da je liječnički nadzor trebao trajati dulje, pacijenti su, na vlastiti zahtjev, napustili bolnicu nakon 24 sata, odnosno kada su se osjećali bolje, a najvažnije je da su bili izvan životne opasnosti“, navodi dr. Paovica.

Kod sumnje na konzumaciju otrovnih gljiva, najvažnije je, savjetuje, što brže potražiti liječničku pomoć, odnosno hitnu medicinsku službu.

Ona kaže da trovanje gljivama, iz bolničke perspektive, nije često na području Trebinja.

„Ne možemo garantirati da nije bilo blažih slučajeva s manje otrovnim gljivama, koji su liječeni u kućnim uvjetima. Ono što je primjetno posljednje dvije godine su sporadični slučajevi alimentarne intoksikacije otrovnim gljivama“, navela je Paovica.

Ona kaže da se ne može precizno reći je li uzrok tih slučajeva nedovoljna edukacija ili je vegetacija takva da otežava jasnu vidljivost i prepoznavanje vrsta gljiva.

„Apeliram na sve naše sugrađane da se ne bave branjem ili konzumacijom gljiva ako nemaju dovoljno znanja, jer otrovne i jestive gljive mogu izgledati slično i teško ih je razlikovati“, upozorava dr. Paovica.