OZBILJNO OŠTEĆENJE PRUGE Obustavljen kompletan promet na pruzi Sarajevo - Čapljina - Sarajevo

Obustavljen kompletan promet na pruzi Sarajevo - Čapljina - Sarajevo
N1/Nazif Korić

Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine priopćile su da je zbog elementarne vremenske nepogode koja je zahvatila veći dio Bosne i Hercegovine došlo do ozbiljnog oštećenja pruge i pružnih postrojenja na dionici Ostrožac - Grabovica u dužini od 17 kilometara, uslijed čega je obustavljen kompletan putnički i teretni promet na pruzi Sarajevo - Čapljina - Sarajevo,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Stručne ekipe ŽFBiH su na terenu i utvrđuju stupanj oštećenja željezničke infrastrukture. Najkritičnije mjesto je na području Donja Jablanica, lokalitet Komadinovo vrelo, gdje su oborinske vode pokrenule ogromno klizište što je u potpunosti uništilo nekoliko propusta, te je pruga u dužini od 200 metara ostala visiti u zraku“, navode iz ŽFBiH.

Kazali su da uz svo aktivirano ljudstvo i mehanizaciju, s obzirom na stupanj devastacije, ŽFBiH ne mogu samostalno riješiti ovaj problem i o istom su informirale Vladu Federacije BiH i Federalno ministarstvo prometa i komunikacija.

“U današnjem razgovoru, istaknuta je podrška Ureda Vlade FBiH i resornog ministarstva o hitnom djelovanju i pružanju podrške ŽFBiH u cilju što bržeg otklanjanja posljedica prirodne nesreće i kako bi se čim prije uspostavila normalizacija odvijanja željezničkog saobraćaja na ovoj dionici. Procjenu štete i prijedloge rješenja dat će nadležne stručne službe i zajedničke komisije“, navode.

Uputili su apel svojim komintetima i putnicima da iznađu alternativna rješenja za transport roba i prijevoz putnika na ovoj dionici, dok se ne saniraju velika oštećenja na željezničkoj infrastrukturi.