OVE GODINE NEPOZNANICA Nećemo znati koliko ima ostataka pesticida u hrani u BiH

market hrana
Ilustracija

Koliko ima ostataka pesticida u hrani u Bosni i Hercegovini, struka, inspekcija, javnost i građani ove godine neće znati jer iz bosanskohercegovačkog entiteta RS nisu dali suglasnost za provedbu programa kontrole koju svake godine provodi Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Višegodišnji program monitoringa ostataka pesticida u hrani za područje cijele Bosne i Hercegovine bio je pripremljen i na njega su mišljenja dostavili Ured za veterinarstvo BiH, Uprava BiH za zaštitu zdravlja bilja, Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Odjeljenje za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Brčko distrikta.

Međutim, Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstava RS-a se oglušilo i nije dostavilo mišljenje ni nakon četiri urgencije, piše Faktor.

Stoga ovaj višegodišnji program ne može biti ni donesen, a pogotovo realiziran, što je navedeno u informaciji koju je za Vijeće ministara Bosne i Hercegovine pripremila Agencija za sigurnost hrane BiH.

Ništa od analize

''Nedostavljanje komentara znači i da u 2024. godini nećemo imati urađene laboratorijske analize hrane kontrole ostataka pesticidi u i na hrani biljnog i životinjskog porijekla u Bosni i Hercegovini. Također ostajemo uskraćeni za podatke o stanju u oblasti sigurnosti hrane što za posljedicu može imati direktan utjecaj na zdravlje i informiranost potrošača. Nećemo moći dostaviti podatke ni informacije domaćoj javnosti, Europskoj agenciji za sigurnost hrane ni Vijeću ministara BiH'', ističu iz Agencije za sigurnost hrane BiH.

O ovom problemu upoznat je i Upravni odbor Agencije, koji je zadužio svoje članove imenovane na prijedlog resornog ministarstva RS-a da obave dodatne konzultacije.

Iz Agencije za sigurnost hrane BiH su podsjetili kako ovakvi monitorinzi imaju za cilj ustanoviti količinu ostataka pesticida i njihovih metabolita u hrani biljnog i životinjskog porijekla, provjeriti odgovaraju li propisima i pridržavaju li se proizvođači načela dobre poljoprivredne prakse, te na taj način zaštititi zdravlje potrošača, provjeriti koriste li se fitofarmaceutska sredstva na odgovarajući način.

Ostat će neutrošeno 110.000 KM

Cilj je i procjena kratkotrajne i dugotrajne izloženosti potrošača ostacima pesticida unesenih hranom.

Ove informacije za ovu godinu neće biti dostupne, a kako su naveli iz Agencije za sigurnost hrane BiH, ostat će neutrošeno 110.000 KM koji su bili predviđeni za laboratorijske analize hrane čije uzorke, u skladu s propisima, uzimaju inspekcije.

Blokade i pokušaj rušenja državnih institucija politika je koju vodi SNSD, vladajuća stranka u RS-u.