OPREMA ZA DIGITALIZACIJU Što je sve tvrtka s američke crne liste isporučila Fortinom ministarstvu

Edin Forto
Hercegovina.info

Nakon što je Ured za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva financija SAD sankcionirao (stavljanjem na crnu listu) tvrtku Sirius 2010 Banja Luka s kojom je Ministarstvo prometa i komunikacija BiH na čelu s ministrom Edinom Fortom 3. siječnja potpisao ugovor za nabavku opreme za digitalizaciju javnih servisa, postavilo se pitanje opstojnosti ovog ugovornog odnosa.

Fokus je postavio upit Ministarstvu prometa i komunikacija BiH da li je konzorcij Sirius 2010 Banja Luka – OIV Zagreb izvršio bilo kakvu isporuku opreme za digitalni prijenos i emitiranje za Projekt digitalizacije Javnih RTV servisa u BiH od potpisivanja ugovora 3.1.2024 do 21.6.2024 (zaključno s ovim datumom). 

Realizacija ugovora

"U skladu s Ugovorom do sada su isporučena i preuzeta dva segmenta opreme od strane povjerenstva za nadzor nad realizacijom Ugovora, i to: oprema za informativno-tehničke centre, te IP telefonija za predajničke lokacije s posadom i ITC centre. Oprema kontinuirano pristiže i po kompletiranju svakog od pojedinačnih segmenata opreme nadležno povjerenstvo za nadzor nad realizacijom ugovora vrši pregled i prijem opreme segment po segment. Planirano je da kompletna oprema predviđena nabavkom bude isporučena do sredine srpnja, što bi bilo otprilike mjesec i pol prije definiranog roka", naveli su iz ovog ministarstva za Fokus.

Inače, iz Veleposlanstva SAD u BiH nedavno su za Fokus izjavili kako “postoje vrlo ozbiljni rizici koji se vežu za poslovanje sa sankcioniranim fizičkim i pravnim osobama”.

Nakon toga, ministar Forto je u izjavi za BHRT izjavio mu ne pada napamet kršiti američke sankcije.

Razotkrivanje afere

Ministarstvo je upitano i je li točna informacija da za ovaj projekt nema nadzora odnosno nema nadzornog organa s obzirom na to da nije raspisana javna nabavka za ovaj posao.

 "Imajući u vidu da se ovdje radi o nabavci roba Ministarstvo je formiralo stručno povjerenstvo za praćenje realizacije Ugovora, kako je to Ugovorom i predviđeno. Povjerenstvo čine predstavnici Ministarstva i stručnih osoba sva tri Javna RTV servisa u BiH. Ugovorom je definirano kada i pod kojim uvjetima se potpisuje zapisnik o prijemu opreme, testiranjima opreme na lokacijama, te puštanju i preuzimanju kompletnog sustava u rad koji se u ovom slučaju nabavlja po „principu ključ u ruke“ – bio je odgovor iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH.

Podsjetimo, Fokus je u nizu tekstova razotkrio ovu aferu odnosno niz nezakonitosti te koruptivno djelovanje koji su pratili sam natječajni postupak.

Također, razotkriveno je i sumnjivo postupanje Ureda za razmatranje žalbi BiH u ovom procesu koji je kršio vlastite rokove i koji je čekao da jedna od tvrtki iz konzorcija koji se žalio odustane od žalbe, te da odbaci žalbu na natječaj bez ulaženja u njen meritum. Kako je objavljeno, dok je trajao natječaj, Vijeće ministara BiH je odobrilo dodatnih 63.000 KM kako bi se mogla prihvatiti unaprijed dogovorena ponuda konzorcija Sirius 2020 – OIV.