OPĆINSKI SUD MOSTAR Zabranjen štrajk prosvjetarima u HNŽ

prosvjed prosvjetara HNŽ Mostar
Hercegovina.info

Općinski sud u Mostaru danas je, kako je potvrđeno za Avaz, donio rješenje prema kojem je određena mjera osiguranja zabrane organiziranja i provođenja štrajka prosvjetnih radnika u Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mjera osiguranja, rečeno je, traje do okončanja pravomoćnosti ovog postupka.

Prosvjetari u HNŽ su, podsjetimo, u generalni štrajk stupili 4. rujna, a iz Vlade HNŽ su preko Županijskog pravobraniteljstva pred Općinskim sudom u Mostaru pokrenuli pitanje zakonitosti štrajka, koji je privremenom mjerom dan poslije i zabranjen do ročišta. Rasprava na sudu je održana 16. rujna.

Iz Vlade HNŽ su se pozivali na to da za vrijeme trajanja kolektivnog ugovora kojeg poštuju sindikati nemaju pravo na štrajk, dok su iz Koordinacije sindikata osnovnih i srednjih škola u HNŽ navodili suprotno.

Podsjetimo, prosvjetari su prvobitno tražili povećanje plaće od 30 posto kroz koeficijente, isplatu jednokratne novčane pomoći kroz Uredbu Federalne vlade te isplatu pravomoćnih presuda. Generalni štrajk su najavili u svibnju, a u međuvremenu su održali nekoliko prosvjednih šetnji. Prije početka nove školske godine na pregovorima s Vladom HNŽ bili su spremni i na povećanje plaće od 15 posto.

Međutim, s druge strane dobili su ponudu prema kojoj bi im bila isplaćena jednokratna novčana pomoć, kao i svim proračunskim korisnicima u iznosu od 1.000 KM, povećanje plaća od pet posto, od 1. listopada ove godine te dodatnih pet posto mentorima i osam posto savjetnicima u školama, što su oni odbili.