OPĆINA NOVO SARAJEVO A sve je počelo kupovinom jednog električnog automobila

Općina Novo Sarajevo
misbih.ba

Političke razmjerice, poništavanje natječaja i sumnje u nezakonite radnje su obilježili protekle četiri godine upravljanja Općinom Novo Sarajevo. Dokaz da nije riječ samo o pretpostavkama jest i presuda Županijskog suda u Sarajevu iz srpnja 2024. godine kojom je bivši direktor JP ONSA Adnan Karamehmedović, nakon priznanja krivice, proglašen krivim i osuđen na godinu dana zatvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Karamehmedović je imao obvezu i da iznos od 101.701,50 KM uplati Poduzeću na ime naknade štete. Priznao je da je novac Poduzeća prebacivao na račun sebi i drugim osobama. (Karamehmedoviću je presudom i zabranjeno da tijekom narednih pet godina vrši pozive, aktivnosti ili funkcije), prenosi Mapa istraživačkih medija.

Četvorka, pa Trojka

Evo kako je počelo...

Načelnik Novog Sarajeva u protekle četiri godine bio je Hasan Tanović, sarajevski ortoped, jedan od onih koji su Klinički centar napustili zbog strahovlade bivše direktorice Sebije Izetbegović. Na izborima u jesen 2020. predstavio se kao kandidat „četvorke“ koju su činili SDP, NiP, Naša stranka i NES.

Tanović nema dugu političku karijeru. Prije kandidature bio je član DF-a, koju je napustio u kolovozu 2020. godine, a 2022. godine je postao član SDP-a.

Njegovu pobjedu pratila je i pobjeda „četvorke“ koja se ubrzo, nakon što je NES napustio taj savez, pretvorila u „trojku“. No, ni ova ljubav nije dugo trajala jer je već u veljači 2023. i NiP napustio većinu. Iz te su stranke kazali da: ... realizacija većih infrastrukturnih projekata u našoj Općini skoro je pa isključivo vezana uz većinsko sufinanciranje sa županijske razine, i to uz brojne oborene natječaje i kašnjenja, dok se skoro pa pola općinskog proračuna prenosi iz godine u godinu što je bilo praksa i za vrijeme prethodnog načelnika iz SDA.

Može li još kompliciranije?

Nešto kasnije će, glasovima SDA-a, PZP-a, NES-a, samostalnih vijećnika i vijećnica i dva SDP-ova vijećnika, biti smijenjeni predsjedatelj Općinskog vijeća Robert Pleše (NS) i dopredsjedatelj Nijaz Džaka (NiP). Ukratko, odnosi unutar većine su dodatno zakomplicirani.

“Nered i nerad koji je nastao kao posljedica odbijanja suradnje i koordinacije načelnika Hasana Tanovića s našim vijećnicima, prouzrokovao je izostanak većine u Vijeću, a sada i potpunu promjenu političkih stranaka na strani Tanovića”, napisala je tada  na društvenim mrežama Mirela Džehverović (NS) i optužila Tanovića da djeluje u korist SDA i DF.

Prilikom dolaska na čelo Općine Novo Sarajeva Tanović je imao podršku 24 vijećnika, a pao je na podršku samo 16 vijećnika i to onih iz SDA, Platforme za progres, SDP-a, NES-a i pojedinih samostalnih.

 “Tanović je davno trebao sam podnijeti ostavku jer nema podršku niti vijećnika niti građana. On se jednostavno ne snalazi. Školovan je da bude ortoped, doktor. Mogao je sam da se povuče i da kaže da ovo nije za njega”, pisao je i vijećnik Arslan Dučić na svom blogu.

Ispunjena dva obećanja do prosinca 2023.

Iz NS su Tanoviću zamjerali mnogo, najčešće što nije ispunio dana obećanja, a nije rješavao ni probleme koji su se gomilali tijekom mandata.

Između ostaloga zamjeraju što Novo Sarajevo nije dobilo najavljeni park-šumu Hum, da dvorana „Goran Čengić“ prokišnjava, da klupe i parkovi nisu obnovljeni, da su javni prostori i ulice zapušteni, da nema ni pokušaja rješenja nedostatka parkinga, osim na štetu zelenih površina i pješaka, da je birao nekompetentne suradnike, da je Općina kupila najskuplji električni terenac, da je ukrašavanje za praznike plaćeno 400.000 KM....

S druge strane, Istinomjer je u prosincu 2023. godine procijenio da su u općini Novo Sarajevo u mandatu 2020.-24. ispunjena dva obećanja, u progresu je 38,  27 je započeto, a dva obećanja nisu ni započeta. Iz općinske administracije nisu prihvatili ovu procjenu uz komentar da je „načelnik realizirao mnogo veći broj predizbornih obećanja, nego što je to navedeno na portalu Istinomjera“, te da su „neka od obećanja postala trajni sastavni dio proračuna“.

No, početkom rujna, netom prije službene izborne kampanje Istinomjer je objavio da je načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović od 69 obećanja danih u predizbornoj kampanji 2020. u potpunosti ispunio 6, većim dijelom 30, djelomično 19, 11 manjim dijelom, a tri obećanja su tijekom mandata ostala neispunjena.

Spotakli se i na javnim nabavkama

Istovremeno, nalazi kontrolnih javnih institucija ukazuju da je bilo propusta – najčešće se radilo o javnim nabavkama.

Ured za razmatranje žalbi je na osnovu žalbe kompanije Glock Sigurnost d.o.o Sarajevo poništio natječajnu dokumentaciju i obavještenje o nabavci Općine Novo Sarajevo za Nabavku i instaliranje sustava videonadzora javnih objekata i površina (935-1-l-313-3-292t22) od 30. 12. 2022. godine.

Podsjećanja radi, portal Interview.ba je početkom travnja 2023. godine pisao o ovoj spornoj javnoj nabavci vrijednoj oko 1,1, milijun KM. Nabavkom je planirana kupovina i instalacija opreme za videonadzora javnih objekata i površina. Naveli smo također da je javna nabavka više puta bila pauzirana zbog izmjena elemenata nabavke.

Sporna je bila i nabavka softvera za digitalizaciju arhivske građe i sistema upravljanja dokumentima (document management system – DMS) čija je vrijednost 349.999 KM. Žalitelji Uredu za razmatranje žalbi su tada ocijenili da je ugovorni organ tendersku dokumentaciju pripremio ne poštujući osnovne principe ZJN BiH, diskriminatorno, netransparentno, postavljajući uvjete koji onemogućuju jednak tretman i nediskriminaciju potencijalnih ponuđača, ali i da je Općina dvije godine ranije nabavila isti sustav od Fixit d.o.o. i Gama System d.o.o. za znatno manje novca.

U prosincu 2023. Žurnal je nakon nekoliko tekstova objavio da je poništenjem, odnosno otkazivanjem okončana nabavka novog softver za 300.000 KM, iako je ranije Općina već kupila sličan za oko 64.000 KM bez PDV-a.

Istaknuto je da, osim upitnog odnosa prema javnom novcu, postoji sumnja i da je natječaj namješten. Postupke koji su prethodili stručnjaci ocjenjuju „veoma diskutabilnim“, a sve su pratili i iz Agencije za javne nabavke. Iz Žurnala su podsjetili da su upravo zbog ovog natječaja podnesene kaznene prijave protiv načelnika Hasana Tanovića, kao i protiv njegovog (nekadašnjeg) savjetnika Elisa Hrkalovića.

Sve smo mogli mi...

U ovom mandatnom razdoblju Ured za reviziju institucija u FBiH je samo jednom revidirao poslovanje Općine i to 2021. godine – dao je mišljenje s rezervom.

Vijećnik Dučić je pisao i o izdavanju dijela jedne javne  zgrade privatnoj tvrtki Herbal Group – 180 kvadrata za oko 1.000 KM mjesečno. Istovremeno, mediji su izvještavali o više kaznenih prijava zbog nezakonitog zapošljavanja.

“Sve je počelo tom kupovinom preskupog električnog automobila. Vijeće je načelniku naložilo da vrati vozilo na što je on odgovorio da neće, nego da će naručiti još nekoliko, što je valjda najozbiljnije kršenje demokracije na nivou Vijeća, ali i diletantizam načelnika od kog smo očekivali da naprave pozitivne pomake. Mimo Vijeća su nabavili dekorativnu rasvjetu, a samo prva faza koštala je 400.000 KM. Tender je bio takav da je mogla samo jedan tvrtka natjecati se i to tvrtka načelnikovog prijatelja. Za to smo podnijeli kaznenu prijavu. Tužiteljstvo je zaustavilo javnu nabavku softvera za dokumentacijski centar, a zaustavljena je nabavka kamera za brdo Hum koja je trebala koštati 1,3 milijuna KM”, naveo je Dučić.

Kaže i da je iz Općine Novo Sarajevo otišao veliki broj dugogodišnjih zaposlenika. Tvrdi da su napuštali posao nakon što su bili saslušavani u Tužiteljstvu i da je riječ o trideset ili četrdeset ljudi. Jedan je, po njegovoj tvrdnji, čak izvršio i samoubojstvo.

“Kao kruna je došla presuda direktoru javnog poduzeća ONSA koji je priznao krivicu”, kaže Dučić.

Kad bi morao istaći dobre poteze kaže „da ih je bilo, ali je mnogo više loših“. Uzroke traži i u nestabilnoj većini i trgovini glasovima.

“Urađena je nova sistematizacija radnih mjesta, a načelnik je mimo pravilnika zaposlio 15-ak osoba, koje nisu imale poziciju jer Sistematizacija nije bila usvojena, a u tom trenutku nije došla na suglasnost Vijeću. Ona je usvojena kasnije, tek iz šestog pokušaja, upravo zahvaljujući političkim trgovinama”, navodi Dučić i podsjeća da je nakon svega i SDP Tanoviću uskratio podršku jer ga nisu kandidirali za novi mandat.

Kandidati za načelnike na izborima zakazanim za listopad 2024. su Benjamina Karić iz SDP-a, bivši SDA-ov načelnik ove Općine Nedžad Koldžo (sada u ime pokreta Naprijed) i Muamer Bandić iz Strake za BiH koji ima podršku SDA i DF-a.