Općina Istočni Stari Grad poklonila OC “Jahorina” zemljište vrijednosti tri milijuna maraka

Jahorina

Izrazito nerazvijena Općina Istočni Stari Grad poklonila je gotovo 70 duluma zemljišta vrijednosti tri milijuna maraka OC "Jahorina" za izgradnju "najvećeg sankališta na Balkanu". Dodatno će iskrčiti šumu prvog i drugog razreda te dati još milijun maraka građana ove općine za podršku izgradnji sankališta, čime će se nastaviti rasprodaja Trebevića prema konačnom uništenju ove planine, u čemu entiteti, općine i različite političke opcije vrlo dobro surađuju. Građani neće imati ni čist zrak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krajem prošle godine Skupština općine Istočni Stari Grad usvojila je Odluku o utvrđivanju investicijskog projekta od posebnog interesa za ovu općinu, koji se odnosi na izgradnju najvećeg sankališta, odnosno skijališta na Balkanu.

Time su, bez naknade, OC "Jahorina" poklonili gotovo 70 duluma, točnije 69.763 kvadratnih metara zemljišta u vlasništvu općine.

Vrijednost nekretnine koja je predmet prijenosa predstavlja vrijednost zemljišta i infrastrukture i iznosi tri milijuna maraka. Vrijednost investicijskog projekta je 11 milijuna maraka od čega se OC "Jahorina" obvezuje izdvojiti deset milijuna, a općina Istočni Stari Grad će, osim što ostaje bez zemljišta vrijednog tri milijuna, dati još milijun maraka za sankalište koje još uvijek nije ni započeto. Dakle, ukupno četiri milijuna je iznos kojim će pogodovati Olimpijskom centru Jahorina, a ukupni proračun ove općine jedva je pet milijuna.

Da bi što prije prenijeli vlasništvo zemljišta 1/1 na OC "Jahorina" iz ove Općine konstantno su se pravdali "posebnim interesom za općinu", te je odluka stupila na snagu danom donošenja.

"Poseban interes ove točke ogleda se u opravdanoj potrebi da se poveća sadržaj turističke ponude na Trebeviću te se smatra da izgradnja najmodernijeg sankališta (skijališta) na Balkanu predstavlja projekt od ključnog značaja za Općinu Istočni Stari Grad, ali i Grad Istočno Sarajevo", navodi se u Odluci.

Na osnovi čega su iz ove općine procijenili da im je u interesu povećati profit OC "Jahorina" pojedincima, a ne raditi u korist povećanja vlastitog proračuna, nigdje nije validno objašnjeno.

Odvjetnik Din Tešić za SPIN info kaže da mora postojati neki akt kojim se potvrđuje da je ovakva odluka Skupštine općine zaista od općeg interesa. Isti mora biti jasno obrazložen i činjenično potkovan. Osim toga, između gospodarskih subjekata mogućnost darivanja nije ni zakonski predviđena.

"Tužiteljstvo bi trebalo pregledati ovu vrstu ugovora, jer su imali mogućnost da taj svoj kapital konvertiraju u dionice i postanu suvlasnici u jednom dijelu. Na taj način bi imali dividendu, ostvarili bi ciljeve, a imali i mogućnost upravljanja nad skijalištem. Jedino to je zakonito, pravno valjano rješenje u interesu općine. Na ovakav način kako je to odrađeno, dolazimo do prijenosa vlasništva bez naknade, do uplate jednog milijuna i sve to prelazi nekim dioničarima u vlasništvo da se obogaćuju, bez jasno utvrđenih ekonomskih parametara. Sigurno je da bi općina Istočni Stari grad i Grad Istočno Sarajevo imali daleko veću korist da su postali suvlasnici gdje bi ujedno mogli kontrolirati način na koji se radi", kaže Tešić naglašavajući da je na ovaj način oštećena općina, te da bi nadležno tužiteljstvo trebalo razmotriti da li je riječ o kaznenom djelu te eventualno otvoriti istragu.