OMILJENO JELO Burek postao luksuz, evo kolika mu je cijena u Sarajevu

burek,slavonski brod,osuđena
Tasteatlas

Građani Sarajeva vjerojatno se s nostalgijom sjećaju vremena, ne tako davnih, kada se velika porcija ćevapa mogla pojesti za 4 KM, a kilogram bureka za 5 KM. Naravno, ta vremena su davno iza nas, pa tako porcija ćevapčića danas na Čaršiji košta u prosjeku gotovo 10 KM, dok se kilogram bureka na nekim mjestima penje i do 20 KM, piše Avaz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Paprene cijene

Naravno, inflacija čini svoje, pa tako ni cijene hrane u centru Sarajeva nisu mogle biti pošteđene. No, ipak, ovo je povećanje koje znatno nadmašuje stope inflacije. Razlog zašto su cijene hrane u srcu Sarajeva ovako naglo skočile treba prvenstveno tražiti u rastu potražnje, prouročenom prije svega povećanjem broja turista u glavnom gradu BiH posljednjih godina.

Osim bureka, cijene drugih vrsta pita također su porasle. Kilogram zeljanice i sirnice sada košta 18 KM, dok je krompiruša dostupna po cijeni od 14 KM. Maslenica, omiljena među ljubiteljima slanih pita, može se pronaći za 12 KM. S druge strane, pojedinačni komad tikvenice prodaje se po cijeni od 4,50 KM, dok je komad sječenog bureka nešto skuplji i iznosi 5,50 KM.

Iako se pita može naručivati na vagu, neke buregdžinice na Baščaršiji imaju pravilo da ne dozvoljavaju naručivanje manje od 300 grama određene pite. Tako su mnogi građani primorani naručivati pitu prema svojim mogućnostima, najčešće tražeći da se izvaga pite u iznosu od 3 KM, 4 KM ili 5 KM.

Podijeljeni stavovi

Pitali smo i građane što misle o ovom povećanju cijena. Većina negoduje i smatra da je prosječnom stanovniku sve teže hraniti se u restoranima.

"Da i plaće rastu kao na zapadu, složio bih se i s rastom cijena u BiH", kaže Rasim Karat.

"Ja za 20 KM kupim tri kile mesa i napravit ću sama pitu jednako ukusnu da cijela obitelj jede. Ljudi su lijeni kuhati, a žale se na cijene", ističe Zemina Durić.

Ipak, neki misle da su ove cijene sasvim opravdane.

"Kilogram mesa sada košta 15 KM, kila crvenog luka 2 KM, a gdje su brašno, ulje i ostalo što ide. Kome je skupo, neka pravi kod kuće", kaže Fata Orašćanin.

Dalje od centra jeftinije

Ipak, kako se udaljavate od Baščaršije i centra grada, tako padaju i cijene naših tradicionalnih specijaliteta. Ako biste buregdžinicu na čaršiji zamijenili s nekom koja se nalazi u Novom Sarajevu ili Novom Gradu, prošli biste gotovo upola jeftinije. Tako se u ovim dijelovima grada kilogram bureka može kupiti već za 11-12 KM.