ODVJETNICI INVESTITORA DEMANTIRAJU AKTIVISTE 'Neke od neistina možda su nesporazum, neke su očigledne manipulacije'

Kuti Livač pressica

Nakon što smo jučer prenijeli kratku informaciju sa FENA-e (Federalne novinske agencije) kako su se iz Ureda gradonačelnika Mostara Marija Kordića oglasili vezano za kamenolom Kuti-Livač, pravni zastupnici investitora poslali su demanti koji prenosimo u cijelosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ranije smo se ja i kolega odvjetnik Haris Hakalović legitimirali kao punomoćnici investitora Majdan Kuti d.o.o. Mostar, u vlasništvu investitora iz Republike Turske.

Danas ste objavili napis na linku:

U vašoj objavi stoji:

“Iz Ureda gradonačelnika Mostara oglasili su se u vezi s razminiranjem lokalne prometnice na lokaciji "Zukulja" u blizini kamenoloma u mjestu Kuti Livač kod Mostara, protiv čijeg se otvaranja protivi lokalno stanovništvo.”

Pogrešno je navedeno da se radi o razminiranju lokalne prometnice na lokaciji Zukulja. Ne radi se o razminiranju prometnice. Na na zapuštenom javnom nekategoriziranom putu nema ni mina ni opasnosti od mina. Put se rašćišćava da bi ekipe deminera mogle pristupiti sasvim drugoj lokaciji s opremom i ljudstvom  - na lokalitetu Zukulja.

Istina je da Grad Mostar nije nadležan za izdavanje koncesije, dozvola i odobrenja. Koncesiju je dala Županija. Okolišnu dozvolu za kamenolom dalo je Federalno ministarstvo okoliša i turizma. Prethodnu vodnu suglasnost dala je Agencija za vodno područje Jadransog mora, koja je upravna organizacija Federacije BiH.

No, istina je cjelina, što reče jedan pametan po imenu Hegel:

Grad jeste nadležan je i odgovoran za odražavanje javnog nekategoriziranog puta. Put je zarastao u raslinje, što se nije smjelo dopustiti. Investitor je pune dvije godine čekao da se put raščisti od strane nadležnih službi grada. Najprije je bio odgovor ili možda izgovor da Grad nema potrebnih sredstava. Stoga je investitor predložio da mu se dozvoli da o svom trošku organizira raščišćavanje. Tek u srpnju ove godine gradonačelnik je potpisao suglasnost investitoru. Smatramo problematičnim da su nadležne vlasti dopustile da javni put bude zapušten  i zarastao šibljem. Što bi se dogodilo kad bi na tom području izbio požar. Kako bi pristupila vatrogasna vozila?

Iz Ureda gradonačelnika Mostara oglasili su se u vezi s razminiranjem lokalne prometnice na lokaciji "Zukulja" u blizini kamenoloma u mjestu Kuti Livač kod Mostara, protiv čijeg se otvaranja protivi lokalno stanovništvo.

Iz Ureda su potvrdili da je gradonačelnik Mostara dao suglasnost za raščišćavanje mina s postojećeg puta, ali nakon prijave mještana, gradska inspekcija je zaustavila radove jer je izvođač prekoračio granice puta i ušao u privatne posjede.

Ne, gradska prometna inspektorica NIJE zaustavila radove “jer je izvaođač prekoračio granice puta I ušao u privatne posjede”.  Inspektorica je konstatirala da ne može utvrditi granice javnog puta. Stoga je  naložila da se radovi obustave dok ovlaštene osobe iz nadležne gradske službe ne identificiraju i službeno označe granice puta.

Međutim, naglašeno je da gradonačelnik nije dao nikakvo dopuštenje za širenje puta i ulazak u privatne posjede, piše Fena.

To je točno, ali se javnost time dovodi u zalbudu o navodnom širenju puta. Investitor nije nikada ni tražio ovlaštenje za širenje puta, niti je ikada ušao u privatne parcele. Osobe koje se predstavljaju kao mještani i vlasnici parcela inspektorica je trebala identificirati i u zapisnik unijeti njihove izjave o njihovom prebivalištu i o navodnom vlasništvu.

Sve dozvole i koncesije za kamenolom izdana su od strane tijela Hercegovačko-neretvanske županije.

Ovo je samo djelimice točno. Koncesiju je dala Županija, no prethodnu vodnu suglasnost I okolinsku dozvolu u ponovljenim postupcima dale su nadleđne Federalne vlasti

Podsjećamo, borba mještana protiv otvaranja kamenoloma u Kuti Livču traje godinama. Mještani tvrde da se kamenolom nalazi na oko sto metara od najbližih kuća te da njegovo otvaranje ugrožava sigurnost lokalnog stanovništva.

Opet se u napisu prenosi neistinita tvrdnja da je lokacija kamenoloma “na oko sto metara od najbljižih kuća”. Jeste, ali po privatnom nalazu kojeg su naručili “mještani”. U postupku za izdavanje okolišne dozvole korišteni su službeni podaci, a ne naručena vještačenja. Federalno ministarstvo okoliša i turizma formiralo je stručno povjerenstvo u koje su imenovani najeminentniji stručanjci i istaknuti članovi akademske zajednice, uključiv i nastavnike Sveučilišta u Mostaru. Svi članovi povjerenstva – bez ijednog izuzetka - dali pozitivnu ocjenu.

Drugao, osobe koje su izišle na teren nemaju prebivalište u Kutima, izuzev Anera Omanovića, predsjednika Eko udruge Kuti. Podsjećamo da smo nadležnom Županijskom tužiteljstvu prijavili i sumnju da je čitav niz potpisa na peticiji I punomoći odvjetniku krivotvoren, te da smo priložili nalaz i mišljenje uglednog forenzičkog grafologa, Ismeta Katane, te da po našoj prijavi Tužiteljstvo saslušava potpisnike I navodne potpisnike. Naravno, za sad je nalaz vještaka samo privatan, ali će Tužiteljstvo valjda službeno angažirati vještaka.

O tome tko se zapravo protivi i s kojim interesima i motivima otvaranju kamenoloma kompletiramo dokaze, pa ćemo s tim dokazima izići u javnost i dostaviti ih nadležnim tijelima.

Podsjećamo kako su drugi kamenolomi s lakoćom dobijali sve dozvole i odobrenja. Uostalom vi ste pisali o havariji na jednom od kamenolom, koji je čak radio i bez potrebnih dozvola, čime se bavi Županijsko tužiteljstvo. Predlažemo da se novinarski pozabavite kako su funkcionirale nadležne vlasti, posebno inspekcije u vezi radom tog kamenoloma."