ODVJETNICA ZORANA GALIĆA 'Liječi se u kontinuitetu, Dom zdravlja u Posušju ima svu dokumentaciju...'

Zoran Galić SIPA

Odvjetnica Ivana Grizelj-Ćorluka tvrdi da je njen branjenik Zoran Galić dostavio svu relevantnu dokumentaciju kojom opravdava svoj boravak u Hrvatskoj na liječenju, odnosno da je aktualni zamjenik direktora Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA), za kojim je Sud Bosne i Hercegovine raspisao tjeralicu, uradio sve što Zakon traži od njega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Galić je dostavio svu relevantnu medicinsku dokumentaciju, kojom je opravdao svoj nedolazak na posao, odnosno spriječenost.

Nije se radilo o tome da nije želio doći nego nije mogao", kaže Grizelj-Ćorluka za Raport.

Odluka Suda BiH

Dodaje da je "medicinska dokumentacija validna, izdana od nadležnih institucija u Republici Hrvatskoj, u kojoj se on trenutno nalazi i liječi".

Podsjetimo, Sud BiH je za Galićem raspisao tjeralicu na zahtjev Tužiteljstva BiH, naglasivši da je "Galić putem punomoćnika podnio zahtjev za otvaranje bolovanja, ali da do sada nije dostavio dokaz, odnosno doznake o otvaranju bolovanja koje izdaje izabrani doktor medicine prema mjestu prebivališta".

I iz SIPA-e su potvrdili da je Galiću posljednji plaća obračunata još 5. srpnja, odnosno tri dana prije nego što je on nestao i pojavio se u Hrvatskoj, i da se od tada on ne pojavljuje na poslu i da njegov status nije definiran.

Ipak, odvjetnica ponavlja da je njezin klijent, kojeg Tužiteljstvo BiH sumnjiči da je "zajedno s drugim osumnjičenicima počinio kazneno djelo organizirani kriminal i zlouporaba položaja ili ovlasti", ispunio sve što je bilo do njega.

"Galić je validnu dokumentaciju iz Hrvatske dostavio svom nadležnom Domu zdravlja u Posušju, po mjesto prebivališta, kao i Tužiteljstvu BiH i SIPA-i. Svi su u posjedu dokumentacije od prvog dana.

Ne može se govoriti da nije dostavio", kaže Grizelj-Ćorluka.

Što se tiče doznaka, koje dokazuju da je neko na bolovanju, ona kaže:

"Doznake dostavlja nadležni dom zdravlja po mjestu prebivališta, u ovom slučaju Dom zdravlja Posušje.

Nije mogao doći na pregled

Uredno sam Domu zdravlja dostavila medicinsku dokumentaciju po kojoj je evidentno da je gospodin na liječenju, da ne može osobno pristupiti u prostorije Doma zdravlja i zatražila da oni doznake proslijede SIPA-i", kaže Grizelj-Ćorluka i dodaje da ona "ne zna je li Dom zdravlja ispunio svoju zakonsku dužnost i dortavio doznake SIPA-i".

Naglašava i da je ona po nalogu Galića, kad se on uvjerio da je u međuvremenu ispunio uvjete za umirovljenje, podnijela kao opunomoćnica zahtjev za razrješenje prije isteka mandata u SIPA-i, na lični zahtjev.

"Imamo dvije situacije, opravdali smo nedolazak i podnijeli zahtjev za razrješenje.

Međutim, do dana današnjeg nikakav odgovor ili akt nisam zaprimila", kaže odvjetnica.

Napominje da je Tužiteljstvo BiH dva puta dostavljalo pozive Galiću za saslušanje, a da ih je ona pravdala time da se on ne može odazvati zbog liječenja te da je dostavila medicinsku dokumentaciju.

I želi naglasiti da, prema njenim riječima, "Galić nije napravio ono što mu se stavlja na teret".

"Njemu se jako lako etiketiraju neke stvari bez ikakvog pokrića.

Pedeset dana je prošlo, a ja kao odvjetnica, kao braniteljica, i on kao takozvani osumnjičeni, nikad ništa od Tužiteljstva nismo dobili napismeno, od čega se možemo braniti", kaže ona.

Mogu se braniti, kaže, jedino od onoga što piše u medijma te da je tražila od Tužilaštva da provjeri sve navode.

"Dostavila sam ugovor za vozilo za koje se navodno tvrdi da je to mito, a nije. Dostavila sam datume kad se prelazila granica, koje vozilo.

Zatražila sam da Tužiteljstvo i po službenoj dužnosti i po mom prijedlogu od institucija u Hrvatskoj zatraži podatke kad je bio ulazak i izlazak iz BiH kako bi dokazali da nije mito u pitanju već da je jedno auto došlo, drugo izašlo, odnosno da ga je vozač zamijenio s Galićem uz određenu nadoplatu.

Gospodin koji je dovezao vozilo je ušao s jednim autom, a izašao iz BiH unutar 45 minuta s drugim autom i određena nadoplata je rađena temeljem ugovora.

Taj ugovor i sve zahtjeve prema Graničnoj policiji, prema međunarodnim prijelazima i prema Republici Hrvatskoj, sam poslala. I ja sam tražila da Tužiteljstvo to zatraži. Pedeset dana, Tužiteljstvo to nije učinilo.

Nema ništa što potkrepljuje navode koje mu stavljaju na teret. To je sve rekla-kazala", tvrdi Grizelj-Ćorluka.

Kaže da je Galiću i njoj stalo da se istraga provede do kraja i da se sa njega spere ljaga.

"Rezultati istrage mogu dovesti do suprotnog od onoga što mu se stavlja na teret", izjavila je Grizelj-Ćorluka.

Liječi se u kontinuitetu

Na pitanje gdje se Galić sada nalazi i u kakvom je zdravstvenom stanju, odvjetnica odgovara:

"Gospodin Galić se nalazi u Hrvatskoj. Zdravlje je koliko može biti dobro, dobro... ali i dalje se liječi.

Liječenje traje u kontinuitetu".