ODLUKA VLADE FBiH Danas je dan žalosti u Federaciji BiH

Srebrenica
Hercegovina.info

U bosanskohercegovačkom entitetu Federacija BiH u četvrtak, 11. srpnja je Dan žalosti zbog godišnjice obilježavanja genocida u Srebrenici, odlukom Vlade FBiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na sjednici dva dana ranije nije postiglo suglasnost da na cijelom teritoriju države bude dan žalosti.

Svake godine ovakav zahtjev se nađe pred Vijećem ministara BiH, ali godinama nije bilo konsenzusa za donošenje takve odluke. Protiv su glasali ministri iz entiteta RS, odnosno zamjenik predsjedatelja iz reda srpskog naroda bez koga se nijedna odluka ne može staviti na dnevni red sjednice. Posljednji put je odluka o proglašenju 11. srpnja danom žalosti u cijeloj BiH usvojena 2019. godine.

Na dan žalosti ne mogu se održavati programi kulturno-zabavnog karaktera na javnim mjestima. Medijske kuće su dužne uskladiti i prilagoditi svoje programske sadržaje. Dan žalosti se obilježava obveznim isticanjem zastave BiH na pola koplja, odnosno jarbola, na zgradama institucija.

Kolektivna dženaza u Potočarima

Posmrtni ostaci 14 žrtava genocida u Srebrenici, koji je počinjen 1995. godine, spremno je za ukop na kolektivnom ukopu 11. srpnja u Memorijalnom centru Potočari.

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana je sedamnaestogodišnji Beriz Mujić koji je ubijen u srpnju 1995. godine u Bratuncu. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su u svibnju 2023. godine na području Općine Srebrenica.

Najstarija žrtva koja će 11. srpnja biti ukopana u Potočarima je šezdesetosmogodišnji Hamed Salić, a njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su u Žepi, u svibnju 2014. godine.

Broj žrtava nije konačan. U Komemorativnom centru u Tuzli nalaze se posmrtni ostaci još 11 žrtava koje su do sada identificirane, ali obitelji još nisu dale suglasnost za njihov ukop, uglavnom, zbog nekompletnosti tijela ovih žrtava.

U Srebrenici i okolnim mjestima su u srpnju 1995. godine snage Vojske Republike Srpske (VRS) ubile više od 8.300 Bošnjaka.

U Memorijalnom centru Potočari do sada je ukopano 6.752 žrtava genocida.