ODLUKA TUŽITELJSTVA Poruke Izetbegovića, Bajrovića i Suljagića su uvredljive, ali ne potiču mržnju prema Hrvatima

Slaven Raguž Tužiteljstvo BiH

Tužiteljstvo BiH donijelo je naredbu o obustavljanju istrage protiv Bakira Izetbegovića, Reufa Bajrovića i Emira Suljagića, a koji su ranije prijavljeni za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njih je prijavio HRS-ov Slaven Raguž prije dvije godine, preciznije 1. kolovoza 2022. godine. Raguž je prijavu protiv Emira Suljagića, Bakira Izetbegovića i Reufa Bajrovića podnio zbog "izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti".

U prijavi stoji da je Izetbegović ovakvim istupima negirao ''ikakve zločine počinjene od strane Armije BiH, čime je javno i direktno porekao, grubo umanjio odnosno pokušao opravdati navedene zločine, dovodeći u pitanje ono što je utvrđeno pravomoćnim presudama mjerodavnih sudova''. Uz to, podsjeća se na dopunu Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine u kojoj se napominje činjenica ''da pomirenja ne može biti bez priznanja zločina i odgovornosti, te da govor mržnje, veličanje ratnih zločinaca i revizionizam ili otvoreno negiranje genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina utvrđenih pravomoćnim sudskim odlukama ugrožavaju vladavinu prava i predstavljaju izravnu prepreku miru, pomirenju i izgradnji povjerenja i na kraju ugrožavaju izglede za sigurnu, mirnu budućnost Bosne i Hercegovine''.

U drugoj prijavi, koja se, osim na Izetbegovića, odnosi na Reufa Bajrovića i Emira Suljagića, navode se istupi ovih osoba povodom najava intervencije Visokog predstavnika u Izborni Zakon BiH kojom bi se navodno ovaj Zakon izmijenio sukladno odluci Ustavnog suda u Predmetu Ljubić. Navodi se kako su organizirani i prosvjedi 25. srpnja 2022. godine ispred zgrade OHR-a u Sarajevu te da su Suljagić, Bajrović i Izetbegović ''svojim medijskim istupima, javnim komentarima, govorima i objavama na društvenim mrežama javno raspirivali nacionalnu mržnju, razdor i netrpeljivost, tj. raspirivali su razdor između konstitutivnih naroda (Hrvata i Bošnjaka) i poticali na mržnju i netrpeljivost prema Hrvatima, izravno prijetili ratom ili huškali na rat ili poticali ratno raspoloženje''.

Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Potočari, odbio je dati izjavu u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) nakon što je Slaven Raguž podnio kaznenu prijavu. Suljagićev odvjetnik, Senad Pećanin, tvrdio da je otvaranje istrage nezakonito te da je kaznena prijava neutemeljena. Pećanin je optužio Tužiteljstvo BiH da je pod političkim utjecajem predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika, ističući da su protiv Dodika podnesene brojne prijave zbog negiranja genocida u Srebrenici.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.