ODLUKA PRED VIJEĆNICIMA Sporna zgrada na Bijelom brijegu i u planu demolicije, ali i pripremi za uplanjenje

Bijeli Brijeg zgrada urbicid

U ponedjeljak, 21. listopada, održat će se nova sjednica Gradskog vijeća Grada Mostara, na kojoj će se raspravljati o važnim temama, uključujući izmjene i dopune regulacijskog plana za područje Bijelog Brijega. Prema informacijama, usvajanje nacrta izmjena i dopuna tek je prvi korak u dugom procesu, jer će nakon toga uslijediti javna rasprava, pa konačna sjednica na kojoj bi se plan trebao usvojiti u potpunosti. Prema svemu sudeći, pred nama su još najmanje dvije sjednice prije konačne odluke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, ono što izaziva posebnu pažnju javnosti jest činjenica da predloženi plan obuhvaća samo dio prostora, i to na način koji ne odražava stvarno stanje na terenu. Jedan od ključnih problema je zgrada koja je izašla iz gabarita planiranih regulacijskim planom, što je izazvalo niz pitanja i pravnih komplikacija.

Zanimljivo je također vidjeti u javno dostupnoj dokumentaciji koja će se naći pred mostarskim vijećnicima da se zgrada nalazi i u dokumentima koji predviđaju demoliciju gdje je navedeno da se uklanja peti kat zgrade, ali i kvadratura.

Prema dokumentu za demoliciju, ukupna površina katnosti zgrade iznosi 1.952 metara kvadratnih, dok u drugim planovima koji bi prema vladajućima vodili u legalizaciju zgrade ima 2.185 metara kvadratnih gdje je očito pripisan i označeni dio zelenih površina koje to u stvarnosti nisu.

Naime, potvrđena je i optužnica koja se odnosi na ovu zgradu, što znači da se trenutno vodi upravni spor vezan uz njenu izgradnju. Pitanje koje se postavlja je zašto se Gradsko vijeće uopće bavi ovom zgradom, s obzirom na to da postoje ozbiljne sumnje o njenoj zakonitosti. Mnogi se pitaju smije li Gradsko vijeće uopće raspravljati o legalizaciji objekta koji je već proglašen nezakonitim, te legalizira li se na ovaj način kršenje zakona.

Ove optužbe i sporovi dodatno kompliciraju cijeli proces, i cijela priča može biti samo pokušaj legalizacije kriminala. Usvajanje izmjena i dopuna regulacijskog plana za Bijeli Brijeg mogao bi postati presedan u urbanističkim i pravnim okvirima grada Mostara, s dugotrajnim posljedicama po gradsku politiku i pravosudni sustav.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.