ODLUKA KOMISIJE Odbijena disciplinska tužba protiv sutkinje zbog nesavjesnog rada u slučaju Nizame Hećimović

Nizama Hećimović
Facebook

Prvostupanjska disciplinska komisija Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) odbila je, kao neutemeljenu, disciplinsku prijavu zbog propusta ili nepažnje u obavljanju službene dužnosti protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu Lejle Numanović, potvrdio je za Detektor njen pravni zastupnik Mirnes Ajanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ured disciplinskog tužitelja ranije je pojasnio da se tužba ne odnosi na njenu odluku o odbijanju izricanja mjere zabrane i uznemiravanja Nermina Sulejmanovića, kako je ranije objavljeno u medijima, već zbog nemara u izradi, gdje su dijelovi prepisani iz druge odluke o činjenično sličnom slučaju.

Ajanović je rekao da je Disciplinska komisija ukazala da se ubistvo Nizame Hećimović "ne može dovesti u vezu s radnjama optužene u konkretnom slučaju, posebno imajući u vidu pogrešnu percepciju javnosti o okolnostima slučaja, kao rezultat medijskog izvještavanja".

Pravna zastupnica sutkinje Numanović kaže da je Povjerenstvo navelo da je obrazloženje u obje odluke identično, s tim da je razlika samo u dvije riječi u obrazloženju odluke koje se odnose na ime i prezime, prenosi Detektor.

"Budući da obrazloženje odluke nije obvezujuće, a način na koji je okrivljenik postupio i ispravio tehničku pogrešku u datim okolnostima kada odluka nije dostavljena strankama u postupku, ovo Povjerenstvo ne smatra počinjenje stegovnog prijestupa činjenjem stegovnog prekršaja u postupku, zbog čega je protiv okrivljenika podignuta stegovna tužba. Svi provedeni dokazi upućuju na utvrđenje da tuženica nije postupala nemarno ili nepažljivo, s obzirom da je nakon uočene tehničke greške prvo rješenje poništila, te ispravljeno rješenje izradila i dostavila strankama”, citirao je Ajanović dio disciplinske presude.

Disciplinsko tužiteljstvo je u završnoj riječi zatražilo utvrđivanje odgovornosti, dok je pravni zastupnik Ajanović, zbog nedostatka dokaza, zatražio da se sutkinja Numanović oslobodi disciplinske mjere. Tijekom svjedočenja na istom ročištu, sutkinja Numanović je navela da je prilikom donošenja rješenja o odbijanju zahtjeva za određivanje mjera zabrane protiv Sulejmanovića pregledala još jedan predmet – što je njen uobičajeni način rada s ciljem ujednačavanja sudske prakse.

Nakon što je Sulejmanović u kolovozu prošle godine ubio svoju suprugu i još dvije osobe, a potom i sebi oduzeo život, u različitim medijima objavljeno je kako je četiri dana prije ubojstava sutkinja Numanović donijela rješenje kojim se odbija prijedlog Policijske stanice Gradačac da se Sulejmanoviću izreknu mjere zabrane uznemiravanja, uhođenja i prilaska Hećimović.

Na ovu odluku dopuštena je žalba Drugostupanjskom disciplinskom povjerenstvu VSTV-a.

Ajanović je potvrdio da još nije dobio žalbu Ureda disciplinskog tužitelja na ovu odluku.