ODLUKA KOJA ĆE UTJECATI I NA HERCEGOVINU Ustavni sud stavio izvan snage odluku Vlade FBiH o prenamjeni šumskog zemljišta

Adriatic metals vareš

Ustavni sud Bosne i Hercegovine usvojio je zahtjev Kemala Ademovića za donošenje privremene mjere u predmetu kojim je zatražio ocjenu ustavnosti Odluke o promjeni namjene šumskog zemljišta i privremenom korištenju šumskog zemljišta u druge namjene Vlade Federacije BiH.

Ademović je u apelaciji istaknuo da Odluka krši Ustav Bosne i Hercegovine jer uzurpira isključivu nadležnost Parlamentarne skupštine BiH da regulira pitanje državne imovine, uključujući i šume i šumsko zemljište, te omogućava raspolaganje odnosno prenamjenu šumskog zemljišta bez suglasnosti vlasnika – Bosne i Hercegovine, prenosi Klix.

"Odlukom o privremenoj mjeri Ustavni sud je privremeno stavio van pravne snage osporenu odluku Vlade Federacije BiH do donošenja konačne odluke Ustavnog suda u ovom predmetu", stoji u priopćenju objavljenom na stranici Ustavnog suda BiH.

Odluka je donesena na jučerašnjoj 144. plenarnoj sjednici ove institucije.

Vlada Federacije BiH sredinom prosinca 2023. je "isključila" državne institucije tj. Pravobraniteljstvo BiH prilikom donošenja odluka o raspolaganju državnom imovinom, odnosno državnim šumama koje u Varešu krči britanska firma Adriatic Metals.

To je urađeno jer je Vlada FBiH dobila odobrenje od visokog predstavnika da se u ovom slučaju zaobiđe mišljenje državnog Pravobraniteljstva.

Slični procesi odavno se događaju na području HNŽ i ŽZH, gdje niže razine vlasti investitorima dodjeljuju nelegalno prenamijenjeno šumsko ili poljoprivredno državno zemljište za energetske objekte. Ova odluka mogla bi promijeniti dosta toga, kada su primjerice u pitanju solarne elektrane oko Mostara.