ODGOVOR VIJEĆA MINISTARA Evo zašto Drežnici nije dodijeljeno 200.000 KM pomoći

drežnica

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donijelo je na svojoj 61. sjednici odluku o odobravanju sredstava iz tekuće pričuve proračuna za 2024. godinu, kojom se općinama pogođenim poplavama odobrava pomoć u ukupnom iznosu od milijun KM. Po 200.000 KM dodijeljeno je općinama Jablanica, Konjic, Kreševo, Kiseljak i Fojnica. Međutim, među jedinicama lokalne samouprave nema Grada Mostara, iako je područje Drežnice također pogođeno poplavama, te je za taj dio grada 4. listopada proglašeno stanje prirodne nesreće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vijeću ministara hercegovina.info postavio je službeni upit zašto Drežnica nije obuhvaćena ovom odlukom, s obzirom na značajne materijalne štete nastale na tom području.

Kao odgovor, Vijeće ministara je objasnilo da je zadužilo Ministarstvo sigurnosti BiH da u suradnji s entitetskim, županijskim i lokalnim tijelima pripremi žurnu informaciju o stanju i potrebama stanovništva na poplavljenim područjima, uključujući infrastrukturu.

Ta informacija trebala bi biti dostavljena Vijeću ministara u roku od deset dana, nakon čega će se razmotriti raspodjela dodatnih sredstava, uključujući i donacije Republike Hrvatske.

Vijeće ministara istaknulo je da će u razmatranju dodjele pomoći voditi računa o svim ugroženim sredinama, uključujući Drežnicu, pod uvjetom da nadležne institucije nižih razina vlasti službeno podnesu zahtjev putem Operativno-komunikacijskog centra BiH ili na drugi odgovarajući način. Za daljnje informacije preporučeno je obratiti se Ministarstvu sigurnosti BiH.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.