ODBOR ZA ŽALBE Povećan broj pritužbi građana na rad policijskih službenika

Granična policija BiH

Odbor za žalbe građana Parlamentarne skupštine BiH, koji je između ostalog nadležan za primanje, evidentiranje i prosljeđivanje žalbi na postupanje policijskih službenika u BiH, prošle je godine zaprimio 149 žalbi koje su se odnosile na rad policijskih službenika u policijskim agencijama na razini BiH, i to protiv policajaca Granične policije, SIPA-e i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odbor za žalbe građana razmotrio je 127 žalbi na rad i postupanje policajaca Granične policije. Za 13 od njih utvrđena je osnovanost te je podnesen zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka protiv odgovornih policajaca, prenosi Faktor.ba.

“Odbor za žalbe građana u više je navrata skretao pozornost Graničnoj policiji BiH na obvezu poštivanja kodeksa ponašanja, s posebnim naglaskom na ophođenje i komunikaciju s građanima prilikom kontrole prelaska granice.

Prilikom razmatranja žalbi, utvrđeno je da je u većini slučajeva nezadovoljstvo građana uzrokovano neprimjerenom, suvišnom komunikacijom policijskih službenika te, u nekim slučajevima, drskim i neprofesionalnim postupanjem.

Odbor za žalbe uvijek ističe stav prema kojem Granična policija BiH treba kontinuirano ukazivati policijskim službenicima na izbjegavanje nepotrebne i pretjerane komunikacije s građanima te na obvezu dosljednog poštivanja etičkog kodeksa i pravila službe”, navodi se u izvješću ovog odbora.

Također, Odbor je usvojio zaključak kojim smatra opravdanom preporuku Ureda za profesionalne standarde i unutarnju kontrolu GPBiH da rukovoditelji organizacijskih jedinica trebaju upozoriti granične policajce na obvezu pravilnog nošenja službene uniforme.

Zbog čestih žalbi građana da im je prilikom granične kontrole usmeno izrečena zabrana prelaska državne granice putničkog motornog vozila, bez izdavanja bilo kakvog pisanog akta, Odbor je usvojio zaključak kojim se traži od Granične policije BiH da dostavi detaljno pojašnjenje pravnog temelja na osnovi kojeg se postupa prilikom zabrane prelaska državne granice određenim vozilima.

Povećan je broj žalbi koje se odnose na nasilje i prijetnje, pri čemu je za tri utvrđena osnovanost navoda, pri čemu su dva policijska službenika proglašena krivima za težu povredu službene dužnosti, dok je jedan policijski službenik suspendiran do okončanja disciplinskog postupka.

“I u ovom izvještajnom razdoblju aktualne su bile žalbe koje su se odnosile na neisticanje zastave Bosne i Hercegovine na graničnim prijelazima, odnosno prijave oštećenja zastava ili njihovo nepravilno isticanje na jarbolima.

Odbor je usvojio zaključak kojim je zatražio od Granične policije BiH da dostavi pregled stanja zastava, jarbola i užadi za podizanje zastava, iskazan pojedinačno za svaki granični prijelaz.

Posebno je zatražena informacija jesu li zastave pravilno istaknute, treba li zamijeniti zastave ili popraviti jarbole i užad, te je li Granična policija BiH podnosila zahtjeve za zamjenu i popravak Upravi za neizravno oporezivanje BiH”, navodi se.

Nakon analize svih žalbi razmatranih tijekom 2023., Odbor je zaključio da u postupanju policijskih službenika SIPA-e nisu utvrđene nepravilnosti niti povrede relevantnih zakona.

Razlozi za podnošenje žalbi protiv službenika Državne agencije za istrage i zaštitu uglavnom su se odnosili na neprofesionalno ponašanje i zloupotrebu službenog položaja ili su, pak, rezultat osobnih sukoba između građanina i policijskog službenika.

Odbor je razmotrio šest žalbi podnesenih na postupke policajaca Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, od kojih su se tri odnosile na postupanje istog policajca.

Žalbe su se uglavnom odnosile na neprimjereno i neprofesionalno ponašanje policijskih službenika te na neprimjerenu komunikaciju s građanima.