ODBJEGLI PODUZETNIK Širokobriježanin sudu u Zagrebu ponudio 17 milijuna eura jamčevine

Ivica Đolo

Već puna četiri mjeseca Ivica Đolo (46), odbjegli posrnuli poduzetnik te bivši suprug nekadašnje Miss Universe spava mirno snom pravednika na tajnoj lokaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I to nakon što je vrlo domišljato, početkom ljeta preveslao pravosudni sustav kad se odlučio (ne)vratiti u lepoglavsku kaznionicu s prekida služenja desetogodišnje zatvorske kazne.

A dok se nalazi u bijegu i boravi negdje na području Jadrana, komunicira s ljudima s kojima želi i pritom se, opetovano, ne libi pokazati da, iako u RH službeno nema apsolutno ništa, pliva u novcu. Ovoga puta učinio je to čak i pisanim putem davši do znanja pravosudnim tijelima da se je spreman odreći vrtoglave svote novca. Ali uz par uvjeta, piše Jutarnji.

Nakon što su prije mjesec dana objavili špekulacije da je Đolo kroz zahtjev za izvanrednim preispitivanjem presude spreman uplatiti čak 10 milijuna eura jamstva na račun Vrhovnog suda u zamjenu za ukidanje istražnog zatvora, pravomoćne presude i izvršenja zatvorske kazne, ta se ponuda u međuvremenu skoro pa udvostručila.

Ivica Đolo

Pisani podnesak sa prijedlogom jamstva teškim vrtoglavih 17 milijuna eura kojeg potpisuje osobno Đolo stigao je na zagrebački Općinski kazneni sud, a u njemu se navodi da je tijekom postupka bio enorman broj pogrešaka, da su mu bila uskraćena prava zagarantirana ZKP-om, Ustavom RH kao i konvencijama za zaštitu ljudskih prava.

Smatra to sve Đolo ističući dalje da sud nije bio prihvatio niti jedan od 50 njegovih dokaznih prijedloga, da se postupalo protivno zloupotrebi njegove nedužnosti te da je iz svega do sada, a kroz uložene žalbe, "vidljivo da je riječ o otvorenom lovu na jednog čovjeka koji dosad nije viđen u hrvatskom pravosuđu..."

Što će odlučiti Vrhovni sud sa Đolinim zahtjevom i prijedlogom, tek treba vidjeti, a paralelno s time i dalje traje potraga za njim kao za licem sa tjeralice koje se, kako se može čuti, istražuje i zbog sumnje u pranje novca i radi čega su ga djelatnici PNUSKOK-a dosad već, prema informacijama Jutarnjeg lista, pet puta posjećivali u Lepoglavi.

Naime, megalomanski iznos ponude jamčevine opetovano za sobom povlači isto pitanje odakle nezaposlenom Đoli, bez imovine i s praznim računima u Lijepoj našoj, taj basnoslovni iznos?

Pojavile su se također informacije da bi novac za njega mogao odmah iskeširati stanoviti Mustafa, turski državljanin s kojim je Đolo, sumnjaju istražitelji, negdje od ljeta 2017. pa do uhićenja u svibnju 2018. ‘poslovao‘. Radi njega je, sumnja se, svaki četvrtak Range Roverom prelazio Bajakovo i odlazio u Beograd odakle je putovao za Istanbul i tako provodio vikende nakrcavši si pritom velike sume novca.

Prema informacijama Jutarnjeg, na njegovih šest računa u šest zemalja spavaju milijuni – na svom računu u banci Eurobank Cyprus na Cipru imao je oko 10,7 milijuna eura, u londonskoj HSBC banci oko 1,6 milijuna funti, dva milijuna eura mu spavaju u AIK banci u Srbiji, dok osobnu štednju od 15,4 milijuna eura ima u TC Ziraat Bankari u Turskoj, te 14,3 milijuna na računu Emirates NBD u Dubaiju, a najveći bingo od oko 22,5 milijuna u švicarskoj Credit Suisse Bank.

Hrvatsko pravosuđe je, pak, službeno upoznato da Đolo posjeduje pola od 200m2 stana u Istanbulu vrijednog preko 2 milijuna eura, te da je vlasnik penthousea na Dedinju u Beogradu od 800.000 eura kao i stana od 150 m2 u Londonu na Mayfairu vrijednog 4 milijuna funti. I to nije sve jer je Đolo pustio "korijenje" i u Francuskoj gdje ima zemljište i kuće vrijedne oko osam milijuna eura.

Ivica Đolo

Obzirom da prema pravomoćnoj presudi kojom je osuđen zbog niza prevara i krivotvorenja isprava na 10 godina zatvora i koju smatra nepravednom pa se dao u bijeg, mora još obeštetiti niz oštećenika za preko 560.000 eura, upitali smo dva tužiteljstva – Općinsko kazneno državno odvjetništvo u Zagrebu po čijoj optužnici je osuđen te Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu koje Đolu još uvijek progoni na sudu – jesu li možda putem međunarodne pravne pomoći zatražili blokadu Đolinih računa i imovine. U oba slučaja je odgovor negativan.

I dok nam Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu kaže da u svome radu nije imalo predmet protiv Ivice Đole u kojem bi moglo zatražiti blokadu imovine, zagrebačko Općinsko kazneno državno odvjetništvo, pak, odgovara da "nisu putem međunarodne pravne pomoći zatražili blokadu imovine u inozemstvu i novčanih sredstava na bankovnim računima jer nisu raspolagali vjerodostojnim podacima o eventualnoj imovini okrivljenika u inozemstvu koji bi opravdali predlaganje takve mjere".

Plan o izlasku na željenu slobodu, Đolo je sudeći prema svemu, počeo kovati uoči proljeća ove godine tijekom služenja zatvorske kazne od 10 godina zbog niza prevara i krivotvorenja isprava i dok mu na Županijskom sudu u Zagrebu sa suoptuženim Zoranom Garićem traje suđenje zbog prevara i krivotvorenja u sustavu zločinačke organizacije.

Dostavio je povijest bolesti od 6. ožujka ove godine koju potpisuje neurokirurg iz OB Varaždin i kojem se, među ostalim, požalio na nesnosne glavobolje pa je isti naznačio da je došlo do pogoršanja njegova kliničkog statusa i pritom mu sugerirao stacionarno liječenje u toplicama.

Na osnovu te medicinske dokumentacije varaždinski Županijski sud je zaključio da Đolo ima pogoršanje postojećeg kroničnog stanja pa je dalje od Zatvorske bolnice zatraženo mišljenje jel moguće u penalnim uvjetima provesti terapiju. Odgovor je bio negativan i da se fizikalna u Đolinu slučaju može odraditi jedino u toplicama. Paralelno s time, sud je i od Kaznionice u Lepoglavi tražio mišljenje te im je stigao odgovor da je "Đolo visokorizičan za zlouporabu prekida kazne". I bili su u pravu, ali...

Obzirom na prva dva ispunjena uvjeta za prekidom služenja kazne, sud je 4. lipnja odobrio Đoli prekid ‘robije‘ od 24. lipnja do 8. srpnja u 14 sati jer zdravlje mora doći na prvo mjesto i jedino u tom slučaju "sigurnosna procjena zatvora nije odlučna ako su zdravstveni kriteriji ostvareni".

O svojoj odluci sud je potom rješenjem obavijestio Đolu i njegova odvjetnika kao i niz institucija poput zatvora, PU zagrebačke, Ureda za probaciju Zagreb, Ministarstva pravosuđa te Ustanove javnog zdravstva u koju se odlazi liječiti. Zanimljivo je i da se na to rješenje nitko nije žalio pa je isto brzo postalo i pravomoćno a Đolo, naravno, presretan. Da bi na dan kad je trebao kročiti ponovno iza zatvorskih rešetaka, rehabilitirani Đolo "propao u zemlju".

Pokrenuo se lanac izvida, na poznatim adresama ga policija nije locirala dok je od Stubičkih toplica stiglo da mu je 5. srpnja rehabilitacija prestala. A nakon što je zatvorski sustav izvijestio varaždinski Županijski sud da je Đolo nestao, promijenili su njegov status u onaj da je "u bijegu" te za njim odmah 10. srpnja raspisali tjeralicu kao i onu međunarodnu jer je rodom iz Širokog Brijega.

Tijekom rehabilitacije, prema informacijama Jutarnjeg lista, Đolo je iskoristio priliku i za putovanje van granica jer mu tijekom prekida služenja kazne a radi odlaska u popularne Stubake, nisu bile određene mjere opreza. Pa se tako, neslužbeno doznajemo, zaputio u Beč odakle je odletio slobodno u Dubai, ali se iz Emirata par dana prije isteka roka prekida kazne, vratio i sakrio u Istri. I upravo otamo smo dobili nekoliko obavijesti da je viđen nakon čega je krenuo odmah putem juga.

A kako smo već pisali, Đoli se trenutačno sudi na zagrebačkom Županijskom sudu zbog optužbi za zločinačko udruživanje u sklopu kojeg su na prijevaru od naivnih građana izvukli više stotina tisuća eura od 2007. do 2017. godine. Lažno su im predočavali da mogu po povoljnim cijenama srediti kupnju nekretninama u metropoli i da su to stanovi koji su derutni ili od umrlih osoba bez nasljednika pa su prešli u vlasništvo Grada. Ujedno su se lažno predstavljali kao gradski službenici. Neki od optuženih u međuvremenu su osuđeni, a protiv dvije osobe postupak se i dalje vodi.

Tijekom istrage Đolo je objasnio kako je ta grupa funkcionirala i da se kupcima predstavljao kao Davor Horvat, pa Hrvoje, pa Zoran, pa kao sudac Općinskog suda u Zagrebu. Iskazao je žaljenje zbog svega i spremnost da obešteti pojedince, pritom navodeći da je njihov novac zapravo bio potrošio na vraćanje dugova i kocku. Ostali optuženici su, pak, govorili da je Đolo bio taj koji je osmislio cijelu priču.

Inače, na suđenju gdje je osuđen na 10 godina zatvora, nastojao se prikazati žrtvom institucija u sprezi, točnije policije i Državnog odvjetništva, koje ga neosnovano progone. Pritom, međutim, nije podastro razloge svojih tvrdnji. Đolo je odbacio svaki vid krivnje iz činjeničnog supstrata optužnice, tvrdeći i da je novac, ako nije uspio ispuniti obećano oko uknjižbe ili kredita, vraćao, priloživši pritom lažne potvrde o povratu.

Na pitanja zamjenika državnog odvjetnika, kojem se obraćao s "ti", nije odgovarao, navodeći da za to nema potrebe. No, zato se redom osvrnuo na pojedine točke optužbe koje naziva budalaštinama, idiotarijama i daleko od zdrave pameti jer su neke osobe nagovorene da ga terete.

Kao otegotne okolnosti sud mu je uzeo u obzir visinu pojedinačnih iznosa kojima se okoristio i sam način dovođenja u zabludu oštećenika prema kojima se čak ponašao bezobrazno i bezobzirno, ispitujući ih u sudnici o porijeklu novca koji su mu predavali.

Otegotna je i njegova prethodna višestruka osuđivanost (prevare, krivotvorenja isprava, sprečavanje dokazivanja, kleveta, lažno prijavljivanje kaznenog djela), a sud je smatrao i da je Đolo nastojao opstruirati kazneni postupak. Olakotno je, pak, da je jedan manji dio novca vratio, da je otac maloljetnog djeteta, ali i sam protek vremena jer mnoga djela potječu iz pretprošlog desetljeća, a ostala za koja je osuđen stara su više od deset godina.

U obrazloženju presude sud je u tom postupku zaključio da je Đolo dovodio u zabludu oštećenike, držao ih u lažnoj nadi fingirajući da će im realizirati uknjižbu nekretnina ili obećani kredit. Predstavljao im se kao zastupnik i menadžer Remax nekretnina, posrednik banaka, da ima veze u Gradskom poglavarstvu ako žele kupiti gradski stan...

Krajem 2018. Đolo je osuđen i zbog pokušaja oružanog razbojništva u mjenjačnici na zagrebačkoj Malešnici.

Dodajmo ovome za kraj da je Đoli ove godine stigla još jedna nepravomoćna presuda ‘teška‘ devet mjeseci zatvora i plaćanje oštećenom A.C. 10.650 eura za koliko ga je, prema odluci suda, prevario u zimu sa 2009. na 2010. Đolo mu je obećao posredništvo u dobivanju kredita kod austrijskih banaka uz napomenu da je potrebno za realizaciju kredita uplatiti policu životnog osiguranja kod austrijske osiguravajuće kuće.

Ne sumnjajući u prevarne namjere, A.C. je predao Đoli 12.150 eura koji su trebali biti iskorišteni za dobivanje kredita, a ako do realizacije ne dođe, novac mora vratiti. Domišljati Đolo, pošten kao i uvijek, čovjeku je vratio samo 1.500 eura, a ostatak je na čekanju već punih 14 godina...