ODBIJENA ŽALBA Ramo Isak mora platiti 6.000 KM, a zbog svega mu prijeti zabrana kandidature stranke na izborima

Ramo Isak
hercegovina.info

Sud BiH odbio je žalbu političkog subjekta Snaga naroda na kaznu SIP-a zbog preuranjene kampanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, SIP je kaznio Ramu Isaka sa 6.000 KM i naložio uklanjanje videospota ove političke stranke s društvenih mreža Rame Isaka i YouTube kanala Snage naroda.

Presuda je postala pravomoćna nakon presude Suda BiH 15. srpnja.

“Odlukom se nalaže političkoj stranci Snaga naroda i Rami Isaku, federalnom ministru unutarnjih poslova i predsjedniku ove političke stranke da sa društvene mreže Facebook, Instagram te YouTube kanala Snaga naroda uklone sporni audio-video spot za koji je SIP izrekao novčanu kaznu, te da sve pristalice i kandidate ove političke stranke za predstojeće Lokalne izbore 2024. obavijeste da su dužni da se suzdrže od javnog oglašavanja i vođenja izborne kampanje u elektronskim, online i tiskanim medijima i putem društvenih mreža ili bilo kojeg oblika javnog oglašavanja kampanje prije službenog početka izborne kampanje”, naveli su iz SIP-a.

Snaga naroda je uputila žalbu Sudu BiH, gdje su naveli da je nalog SIP-a za brisanje spota pokušaj cenzure, no to je odbijeno.

Dva dana nakon izricanja presude Suda BiH spot je i dalje javno dostupan na YouTubeu, ali i na Facebook profilu Rame Isaka, čime ova stranka rizikuje da se povuče ovjera te stranke.

"Inače u pravilu kada Centralna izborna komisija BiH po istom prekršaju sankcionira istog političkog subjekta, svaka naredna sankcija, odnosno novčana kazna, je veća, uz napomenu da Centralna izborna komisija BiH ima mogućnost da izrekne i druge sankcije predviđene u članu 6.7 Izbornog zakona BiH, kao što je uklanjanje imena kandidata s kandidacijske liste ako se utvrdi da je kandidat osobno odgovoran za povredu i poništenje ovjere političke stranke, koalicije, liste nezavisnih kandidata ili nezavisnog kandidata", naveli su ranije iz SIP-a BiH za "Avaz".